Poveži se putem

ZDK

Za policiju u ZDK ova godina uspješna

Objavljeno

-

Na tradicionalnoj prednovogodišnjoj pres konferenciji Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, policijski komesar Semir Šut izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost medijima na profesionalnom radu, blagovremenom i korektnom praćenju i izvještavanju o svim aktivnostima koje je Uprava policije poduzimala na dokumentovanju i rasvjetljavanju izvršenih krivičnih djela, posebno onih najtežih, i procesuiranju izvršilaca istih, a sve sa ciljem objektivnog i tačnog informisanja javnosti i zajednice.

U analizi 2017. godine, komesar Šut je iznio podatake o najznačajnijim aktivnostima, policijskim akcijama i ostvarenim rezultatima. Istaknuo je da je broj krivičnih djela smanjen za 573 krivična djela, odnosno za više od 20 posto.

“Unapređenju stanja u oblasti kriminaliteta svakako su doprinjele opsežne policijske akcije koje su rezultirale hapšenjem većeg broja osumnjičenih lica, a oduzete su i značajnije količine opojnih sredstava, nelegalnog oružja, novca i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela. Naznačene akcije su poduzimane pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom ZDK sa kojim se ostvaruje odlična saradnja”, kazao je komesar Šut.

U oblasti javnog reda i mira smanjen je broj slučajeva, za više od 11 posto, kao i broj počinilaca prekršaja javnog reda i mira, te da su zabilježene i manje posljedice u smislu povrijeđenih lica i taj broj je smanjen za 110 lica ili za 25 posto. I u bezbjednosti saobraćaja, evidentno je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda za 612 nezgoda, odnosno za 13,6 posto, a broj smrtno stradalih je manji za 17 lica, za blizu 45 posto.

“Navedeno smanjenje rezultat velikog napora uloženog na unapređenju postojećeg stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, inovativnog pristupa i metoda koje su primjenjivane u proteklom periodu, intenzivnog prevetivnog rada i djelovanja, sprovedenih kampanja i velikog broja pojačanih akcija, koje su realizirane po svim segmetima, kao i drugih mjera koje su poduzimane u skladu sa izvršenim procjenama”, istako je Šut.

Advertisement

Ostvareni rezultati mogu biti bolji, kazao je Šut, i u narednom periodu poduzeti će se konkretne mjere i radnje, koje su rezultat određenih analiza i procjena, sa ciljem poboljšanja postojećeg stanja i postizanja još boljih rezultata, kako bi se stanje sigurnosti na području Zeničko-dobojskog kantona podiglo na još viši nivo.

Na kraju konferencije je iskazana obostrana želja i spremnost da se saradnja i odnosi između policije i medija kontinuirano unapređuju, što će u konačnici zasigurno rezultirati brojnim pozitivnim efektima u radu policije.

(enb)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal