Poveži se putem

Žepče

Žalba na presudu za zločin u Žepču

Objavljeno

-

Pred Vrhovnim sudom Federacije BiH (FBiH) iznesene su žalbe na presudu kojom je Mate Martić osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora za zločin počinjen na području Žepča. Martića je Kantonalni sud u Zenici u junu prošle godine proglasio krivim za fizičko i psihičko maltretiranje zarobljenika na prinudnim radovima.

Martićeva Obrana je zatražila ukidanje presude, navodeći iskaz u to vrijeme osumnjičenog Martića uzet u Hrvatskoj bez prisustva njegovog advokata. Obrana je ustvrdila i kako je tokom suđenja Martić prepoznat pomoću nejasnih i zastarjelih fotografija.

Federalno tužiteljstvo je, tražeći da se odbaci žalba, pojasnilo kako je Martićev iskaz dobijen pomoću međunarodne pravne pomoći i da je uzet u skladu sa propisima Republike Hrvatske. Navelo je kako Sud treba cijeniti da je od zločina prošlo 23 godine i da u to vrijeme nisu mogle biti napravljene kvalitetnije fotografije.

Martić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), prvostepenom presudom je proglašen krivim da je u julu 1993. godine sproveo grupu zarobljenika sa još jednim vojnikom.

Kako se navodi, pucao je u dva zarobljenika, Samira Jažića i Ganu Muslića, i teško ih ranio. Nije dozvolio da im se pruži liječnička pomoć, a spasio ih je tek drugi vojnik HVO-a, koji ih je prevezao u bolnicu.

Također, prema presudi zeničkog kantonalnog suda, Martić je kundakom automatske puške nanio teške tjelesne povrede zarobljeniku Izetu Brutusu.

Advertisement

Martić, zbog lošeg zdravstvenog stanja, nije prisustvovao žalbenoj sjednici, a Vrhovni sud će naknadno donijeti odluku.

(justice-report.com)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal