Poveži se putem

BiH

Moore: Odvojene škole nisu nikom u interesu

Objavljeno

-

Potpuno odvojene škole nisu nikome u interesu te je potrebno ujedinjenje gdje god je to moguće, izjavio je u Travniku šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore, odgovarajući na novinarski poziv da prokomentariše funkcionisanje obrazovnog sistema po principu “dvije škole pod jednim krovom”.

“U Federaciji BiH smo vidjeli mnogo primjera da je moguće barem administrativno ujedinjenje škola, a Žepče je najbolji primjer za to. Dakle, imaju odvojene nastavne planove, ali jedan školski odbor i jednog direktora, a i to je veliki korak”, kazao je Moore.

Istakao je kako je OSCE posvećen ovom pitanju, naglašavajući kako to ne znači nikakvo nametanje od međunarodne zajednice, niti ukidanje nastavnih planova. “Potrebno je poštivati sva ljudska prava i međunarodne standarde. Na kraju krajeva, prioritet za sve građane BiH je da djeca imaju kvalitetno obrazovanje”, kazao je Moore, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Advertisement

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore boravi danas u Srednjobosanskom kantonu, a protokolom su planirani razgovori sa pojedinim općinskim načelnicima i posjete određenim školama.

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal