Poveži se putem

Žepče

Započeli radovi na sanaciji Spomen sobe šehidima Žepča

Objavljeno

-

Zahvaljujući projektu Organizacije porodica šehida i poginulih boraca (OPŠ i PB ) Zambak Žepče, te odobrenim sredstvima Federalnog ministarstva za boračka pitanja, započeli su radovi na sanaciji i uređenju unutrašnjeg prostora Spomen sobe šehidima općine Žepče 1992.-95., koja je smještena u kući djetinstva književnika Nedžada Ibrišimovića u Gornjoj Mahali u Žepču.

U sklopu ovog projekta uradit će se i sanacija Spomen sobe posvećene književniku Ibrišimoviću koja je smještena u drugom dijelu stambenog objekta.

Izvođač radova je žepačka firma “ND INŽINJERING”.

Spomen soba šehidima općine Žepče svečano je otvorena 2006. godine, a prostor za ovu namjenu za života ustupio je u svom dijelu kuće književnik Nedžad Ibrišimović. Unutrašnji prostor ovog svojevrsnog muzeja posvećenog žepačkim herojima odbrambeno-oslobodilačkog rata dizajnirao je Mujo Aganović. Spomen soba šehidima sadrži fotografije i razne eksponate 242 Bošnjaka sa prostora žepačke općine koji su u periodu od 1992. do 1995. godine položili život za slobodu domovine Bosne i Hercegovine.

Briga o održavanju Spomen sobe šehidima Žepča i Spomen sobe književnika Nedžada Ibrišimovića povjerena je Bošnjačkoj zajednici kulture (BZK) Preporod Žepče.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal