Poveži se putem

Žepče

Žepačka raja: Od bezazlene igre, do velike humanitarne akcije

Objavljeno

-

Nekolicina žepačkih prjatelja, sjedeći za šankom žepačkog ugostiteljskog objekta “Nansi”, pokrenula je nesvakidašnju akciju prikupljanja novca. Naime, obzirom da se za svakim šankom izrekne mnoštvo psovki, na inicijativu jednog od vlasnika objekta, pokrenuta je akcija prikupljanja novca za svaku izrečenu psovku.

Tako su za svako sastavljeno “je i be”, gosti i osoblje u šanku i neposrednoj blizini morali, “u improvizovanu kasicu”, ubaciti jednu konvertibilnu marku, a novac je, kako su rekli, trebao biti namijenjen za kupovinu janjeta kojeg će svi na kraju zajedno ispeći.

Kada su uvidjeli da bosanski čovjek toliko psuje, te da su za samo par sati prikupili par stotina maraka, isto društvo je shvatilo da se ovom akcijom može prikupiti mnogo više sredstava nego li za jedno janje, što ih je navelo na razmišljanje.

-“Mislim da ove pare možemo poslati u neki humanitarni fond, ili ih preusmjeriti u neku humanitarnu akciju” – prokomentarisao je Belmin Mujkić, jedan od pokretača akcije.

Naravno, svi za šankom su se odmah složili sa Belminom i odobrili da se od tog momenta sredstva trebaju prikupljati za osobe kojima su najneophodnija.

Advertisement

“Kasica za janje” postaje humanitarni fond, a sredsva prikupljena od psovki će biti uručena nekoj od humanitarnih mreža u BiH.

– “Do ovog momenta smo stupili u kontakt sa “Otvorenom mrežom”, a namjera nam se povezati i sa Udruženjem “Pomozi.ba”, kao i sa ostalim humanitarnim organizacijama, te na taj način podstaknuti i ostale ljubitelje šanka, kao i “velike psovače”, da svakom svojom psovokom, ili ružnom riječju, probude neko čulo u svom organizmu, te uz jako potrebnu autocenzuru i kontrolu govora, osim što kontrolišu sami sebe, pomognu nekog u potrebi” – rekao je Albin Smajlović, jedan od aktera akcije.

Mustafa Dervišević, jedan od učesnika i aktera ove akcije, već je pokrenuo facebook i instagram kampanju podrške akciji, a poznata žepačka blogerka Erna Dervišić ga je odmah dočekala i napisala blog na temu “šankovskih dogodovština sa humanim epilogom”.

Portal Zepce.Ba će podržati ovu akciju, te će uvesti žiro račun na koji će svaka osoba koja u komentaru napiše psovku, vrijeđanje, ili govor mržnje, morati uplatiti jednu konvertibilnu marku.

[iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ferna.dervisic%2Fposts%2F1858641324213800&width=500” width=”500” height=”717” style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0” allowTransparency=”true” allow=”encrypted-media” ]

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal