Poveži se putem

ZDK

Žepčaci počeli s plaćanjem premije zdravstvenog osiguranja

Objavljeno

-

Od Nove godine i u ZDK uvedena je mogućnost plaćanja premije zdravstvenog osiguranja, odnosno kupovine takozvanih zdravstvenih markica. Građani koji kupe markicu do kraja marta tekuće godine bit će oslobođeni plaćanja participacije troškova prilikom korištenja zdravstvenih usluga.

Godišnje markice koštaju 20 KM i njihova kupovina je na dobrovoljnoj osnovi, tako da će oni koji ih ne budu imali i dalje plaćati participaciju.

Znatan broj naših sugrađana je već iskoristio mogućnost plaćanja premije zdravstvenog osiguranja kupovinom markica.

Prema riječima direktorice Doma zdravlja u Žepču, dr. Ane Zlovečera Jukić, najveću korist od uvođenja markica osjetit će radno aktivno stanovništvo i umirovljenici.

-„Benefit ove premije je poseban za umirovljenike koji prilikom svake posjete liječniku imaju više recepata i plaćali su svaki recept po 1 KM i za dvije tri posjete liječniku imali su trošak veći od 20 KM, samo za recepte. Sve njihove posjete liječniku i svi recepti, bez obzora koliko ih je tokom jedne godine pokriva premija, odnosno zdravstvena markica“, istakla je doktorica Zvečera, koja je naglasila da svi koji žele ostvariti ovu premiju, to mogu učiniti u poslovnicama Zdravstvenog osiguranja, na mjestima gdje pacijenti ovjeravaju zdravstvene knjižice.

Advertisement

Podsjećamo, trenutna praksa je da radno sposobno stanovništvo plaća prvi pregled kod liječnika primarne zdravstvene zaštite 2 KM, prvi pregled u konsultativno-specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti 4 KM, a cijene laboratorijskih nalaza kreću se od 2 do 15 KM, ultrazvuka od 10 do 15 KM, CT dijagnostika od 50 do 100 KM, ili boravak u bolnici po jednom danu 5 KM.

Kupovinom markica radno aktivno stanovništvo ne bi više plaćalo participaciju.

Markica vrijedi godinu i važi samo na području kantona u kojem je izdana.

(Radio Žepče / Zepce.Ba)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal