Poveži se putem

Žepče

Žepčaci žele postati poznati po uzgoju vinove loze i proizvodnji vrhunskih vina

Objavljeno

-

”Ovdje se mora govoriti tiho da se vino ne bi uznemirilo, da ne doživi stres”, upozorava s osmjehom simpatična domaćica Margarita u Cantini de Soave u istoimenom gradiću i području najznamenitije i najbogatije talijanske regije Veneto u sjeverom dijelu zemlje.

Cijeli jedan vinski svijet, filozofija života i smisao življenja utkan je u svaki milimetar dugačkih prostorija, nepreglednih redova bačava, među kojima pažnju privlače velike zapremine 12500 litara od slavonske hrastovine u kojima odležava i zrije vino najplemenitijih sorti toga svjetski poznatog vinarskog kraja kao što su Garganega, Merlot, Valpolicella, Ripaso, Tramigna, Rocca Zveva, aperitiv vino Settecento i brojna druga vina.

I sve se to može naći u vinskom centru Borga Rocca Zveva, čak i parfemi na bazi vina.

Umjetničke slike ovjekovječuju dugu tradiciju rada u vinogradima, podrumima, povijesni razvoj kraja i vinarstva. Tu su i stoljetni prostori s ugodnom klimom i rustikalnim enterijerom u kojemu je obitavala u vinima uživala visoka klasa, vlastela i bogato građanstvo.

”Teško je u malo riječi opisati ozračje u kojemu sve diše u znaku ljubavi za vino, tradiciju vinogradarstva koje se drastično razvilo posljednjih desetljeća u tom kraju tridesetak kilometara udaljenom od Verone”, kaže Vinko Zovko, među Talijanima omiljeni Vicenzo, Žepčak koji je od mladih dana živio u europskim zemljama, a posljednjih desetljeća se skrasio u Soavi i uspješno razvio obiteljski posao proizvodnje opreme za podrume čiji pogon u zadnje vrijeme razvija u Žepču.

U sklopu tvrtke Cromont u Žepču osnovao je vinoteku znakovita naziva ”Povratak” u kojoj vinski sladokusci mogu pronaći nešto za sebe, čime, kako govori, najavljuje svoj povratak u rodni kraj.

Advertisement

Ali Vinko Zovko se ne želi vratiti, narodski rečeno, praznih ruku. Već je zasadio oko četiri hektara vinove loze! Da, dobro ste pročitali-vinove loze. Želja mu je preporoditi taj pitomi i radišni kraj i dovesti svoje brojne prijatelje i poslovne partnere talijanske ulagače.

Već uhodane poslove polako preuzimaju njegova djeca koja su iskustvo i obrazovanje stekli u Italiji.

Čovjek nevjerojatne energije, Vinko Zovko ima posebnu filozofiju života i poslovanja. Kaže, novac nije svrha već sredstvo, a radnici koji rade u njegovim tvrtkama moraju sve osjećati kao svoje i doživljavati kao Naše. Stoga je organizirao trodnevni posjet vinogorju u okolici Soavea svojih radnica i radnika kao i drugih vlasnika loznih nasada iz Žepča koji slijede njegove ideje. Njih dvadesetak, vedrih i veselih žena i muškaraca zaputilo se po nova znanja i iskustva. I imali su što vidjeti i čuti.

Rama Giuseppe, vrhunski stručnjak, agronom cijeli je dan neumorno na ljetnoj žegi sa Žepčacima hodao po padinama Venetta i pokazivao najnovija dostignuća u sofisticiranom pristupu uzgoju vinove loze, postizanju maksimalne proizvodnje i kvalitete, upućujući buduće žepačke vinare u male tajne vinarstva i vinogradarstva.

Čovjek enciklopedijskog znanja i vrhunske stručnosti vodi posao na 6,2 tisuće hektara vinograda. U području koje na godinu na tržište plasira 120 milijuna boca najkvalitetnijih vina s najmodernijom tehnologijom sadnje, uzgoja, berbe, prerade i njegovanja sve je u znanost, sve je filozofija, sve je rad i samo rad. Ondje prosječna obitelj s dva hektara vinograda može ostvariti solidan godišnji prihod ali svi teže za višem i boljem.

Bogom dana mediteranska klima, obilje sunca tlo s velikim sadržajem bazalta vulkanskog podrijetla gdje bolje uspijevaju bijela vina, krečnjaka pogodnijeg za crna i primjena vrhunskog znanja jamstvo su svjetskog uspjeha.

Tu djeluje zadruga s oko 2200 članova, sa posebnim zadružnim pravilima i pozitivnom poticajnom konkurencijom. Sve je kompjuterizirano i s velikom bazom podataka kao i stalnim uputama agronoma koje svaki član redovito dobiva internetom.

Advertisement

Ta iskustva i način Vinko Zovko želi primijeniti u Žepču i pretvoriti ga u pravi vinarski kraj. Poseban šarm vinogradarstvu u Soaveu daje, kao uostalom i u cijeloj Italiji, iskorištavanje svakog pedlja zemlje. Nema četvornog metra gdje uz vinograde ili u njima nije zasađena trešnja, što daje posebnu aromu vinu hvale se Talijani, pa potom svaki red loze počinje zasađenom ružom, lavandom, maslinom …

Posebna je priča talijanska mediteranska kuhinja koja se sjajno sljubljuje s vinima. Uživanje svim osjetilima.

Jednoga dana i Žepče će biti po tome poznato, vizionarski najavljuje Vinko Zovko.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal