Poveži se putem

Žepče

Žepčaki antifašisti obilježili 15. April – Dan oslobođenja Žepča

Objavljeno

-

“Udruženje antifašista i boraca NOR- Općine Žepče” polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju u Žepču i velikim narodnim skupom pred antifašističkim spomenikom na obroncima Bukovika obilježilo je Dan oslobođenja Žepča, 15. April, kada su davne 1945. godine brigade narodnooslobodilačke vojske oslobodile naš grad i našu opštinu.

U predivnom dekoru ukrašenih zastavam „Udruženja“ i države okupljenima oko spomenika su se obratili predsjedavajući Skupštine Udruženja dr. Faruk Hrustić, potpredsjednik Redžić Elharun, te potpredsjednik Upravnog odbora saveza SABNOR-a ZE-DO Kantona Sretko Radišić.

U emotivnom govoru često prekidanim gromoglasnim aplauzima prisutnih podsjetili su na značaj i ulogu antifašista i antifašizma kao nezaustavljivog procesa i ideje, koji se ne mogu niti smiju zanemariti ili nestati.
Upozorili su na negativne procese i događaje u periodu poslije oslobodilačkog rata 09.02.1945. godine pozvavši sve građane, ali i vlasti svih nivoa, da nam je temeljni i primarni zadatak mir i stabilnost, ali i boljitak za čovjeka i državu napaćenu i upola razvaljenu.

Inače, Udruženje je sa svojim delegacijama u ovom svečanom periodu obilježavanja oslobodilačkog dana općina ZE – DO kantona prisustvovalo i općinskim obilježavanjima Dana oslobođenja Vareša, Zenice, Zavidovića i Maglaja.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal