Poveži se putem

Žepče

Žepče polako, ali sigurno, na putu ka EU …

Objavljeno

-

Iako smo u niz navrata izvještavali o mnogobrojnim projektima, razvojnom napretku općine Žepče, kao i o cetrifikatima i nagradama koje je dobila Općina Žepče, te velikom zalaganju općinske administracije na poboljšanju uslova za život u našem gradu, kao i statistikama koje govore o pozitivnim trendovima općine Žepče u odnosu na naše okruženje, trend odlaska naših sugrađana u zemlje EU se nastavlja.

Prema zvaničnim podacima koje je objavio Župni ured Žepče, samo u protekloj godini Žepče je napustilo 318 župaljana ove župe. Ako saberemo i onih 147 koji su prema statistici Župe sv. Ante Padovanskog napustili našu općinu u 2016. godini, taj broj za protekle dvije godine iznosi 465.

Napominjemo da je prema ovim statistikama u protekloj godini rođeno/kršteno 44, od kojih 15 živi u inostranstvu, a umrlo 42 župljana, od kojih je njih 6 živjelo u inostranstvu.

Ovi podaci su alarmantni, a prema procjenama dobijenim iz razgovora sa našim sugrađanima, trend odlaska u treće zemlje se nastavlja i u ovoj godini i to u još većem broju.

Za ostale građane koji nisu katoličke vjeroispovijesti nemamo zvanične podatke, ali vjerujemo da se i u ostalim konfesijama trend odlaska, posebno mladih i radno sposobnih, povećava.

Nadamo se da će ova izborna 2018. godina ponuditi neka konkretna rješenja i zaustaviti negativne trendove odlaska žepačke omladine.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal