Poveži se putem

BiH

Žrtve prijedorskog genocida konačno pronašle smiraj: Hava i druge majke ukopale sinove

Objavljeno

-

Žrtve genocida u Prijedoru danas su u mezarima našle konačni smiraj. Njih 284 pokopani su u popodnevnim satima na osam različitih mezarja nakon klanjanja kolektivne dženaze u Kozarcu, a potom i pojedinačnih na svakom od mezarja.

Majka Hava Tatarević danas se oprostila od šestorice sinova i supruga, porodica Duratović se oprostila od svojih 10 članova, porodica Kadirić od 24, sahranjena su i četvorica braće Mrkalj, porodica Hegić od oca i pet sinova, na vječni počinak ispraćeni su i najmlađa i najstarija žrtva, 13-godišnji Evis Šarčević i 77-godišnji Salih Kadirić. Konačni smiraj u kaburima danas je našlo i 12 maloljetnih žrtava. Među ukopanima je i Ante Dolić, jedina hrvatska žrtva koja je ispraćena danas, kao i tri žene.

U Šehidskom mezarju Bišćani smiraj je našlo blizu 80 žrtava. Među njima su i sinovi majke Mine Hegić, Asuf (Abdulah) Hegić (1967), Velid (Abdulah) Hegić (1964), Vehid (Abdulah) Hegić (1960), Ragib (Abdulah) Hegić (1955) i Vejsil (Abdulah) Hegić (1953), kao i njihov otac Abdulah (Emin) Hegić (1932).

Od braće Hegića jedini je Ferid ostao živ. On je danas prisustvovao dženazi i ukopu, zajedno sa još nekim članovima porodice, ali majka Mine nije došla. U poznim godinama i narušenog zdravlja, ona ne bi podnijela put, ali ni saznanje da su joj sinovi mrtvi i sahranjeni.

Ona se još uvijek nada da su negdje živi i da će se vratiti, kažu članovi porodice, koji će joj istinu kazati tek kad se vrate u Ameriku, gdje sada žive.

Nažalost, ovo nije posljednja dženaza. Mnoge porodice sa šireg područja Prijedora još uvijek traže svoje nestale. Mnoge grobnice tek trebaju biti otkrivene, mnogi tabutu spušteni u kabur, ali ni mnogi zločinci još uvijek nisu kažnjeni.

Advertisement

Za zločine u Prijedoru do sada je doneseno 35 pravosnažnih presuda, sa ukupno izrečenih 230 godina zatvora. Za zločine nad stanovništvom Maturuškog brda, sa kojeg su uglavnom i žrtve koje su danas pokopane, do sada su donesene samo tri presude, i to za ubistvo imama Sulejmana ef. Dizdarevića i njegoih džematlija ispred džamije Čarakovu.

Za ovaj zločin su osuđeni Dragomir Soldat, Velimir Đurić i Zoran Babić.

Nastavi čitati
Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal