Poveži se putem

Žepče

Održana promocija monografije šehida, poginulih i umrlih boraca i civilnih žrtava rata općine Žepče 1992.-1995.

Objavljeno

-

U organizaciji udruženja porodica šehida i poginulih boraca „Zambak„ u Žepču je održana promocija monografije šehida, poginulih i umrlih boraca i civilnih žrtava rata općine Žepče 1992.-1995. , pod nazivom „Slike koje govore„.

Na promociji o monografiji govorili su: prof.dr. Senadin Lavić, akademik Džemal Najetović, vojni muftija u Ministarstvu odbrane BiH i predsjednik Udruženja Ilmijje IZ u BIH Nesib-ef. Hadžić, te urednik monografije Rusmir Agić.


O monografiji kao knjizi sjećanja, koje su veoma važne posebno za generacije koje doleze, govorio je vojni muftija Nesib-ef. Hadžić, naglašavajući kako sjećanjem i učenjem iz prošlosti stvaramo osnovu iz koje možemo projicirati budućnost, ističući važnost pisanja i dokumentovanja događaja koji su proizašli iz ratnih dešavanja devedesetih godina.


U ovoj knjizi je kako je kazao profesor Lavić arhivirano naše kolektivno pamćenje i iz nje treba učiti, ona je jedna vrsta otvaranja puta za budućnost, u kojoj treba drugačije da se živi.
-Nadam se da će djeca znati ovo cijeniti, i nadam se da će stariji preko djece i omladine razvijati jednu kulturu mira, jer kultura pamćenja i kultura mira to je naša budućnost, istakao je profesor Lavić, dodajući kako je monografija pisano djelo napravljeno kako se svima nama više nikada ne bi ponovilo ono što nam se desilo.


Akademik Džemal Najetović osvrnuo se na sadržaj knjige, naglašavajući kako je cjelokupno njeno pisanje prožeto osloncem na dokumentaciju i argumente, te kako je ona direktan doprinos izučavanju prilika vezanih za prijeratne i ratne prilike na području Žepča.


O tome kako je knjiga nastala, koliko se dugo radilo na prikupljanu građe , te ko je sve pomogao da ona ugleda svijetlo dana, govorio je urednik monografije, koji je kazao kako je monografija svojevrsni pisani spomenik najboljim sinovima i kćerima Žepča, ostavljen da bude ponos ali i opema budućim generacijama.

Advertisement


Izdavač knjige je žepačko udruženje porodica šehida i poginulih boraca „Zambak „, a prvi primjerak knjige uručen je porodici Alić koja je u ratu izgubila tri sina.

U ulozi moderatora promocije bila je Armina Tutnjić-Kafedžić. U sklopu programa odlomke iz monografije čitao je Konjičanin Benjamin Mušinović, kojeg su dodatno upotpunili svojim nastupom članovi Hora Sejfullah.

Pomoć za štampanje knjige i njenu promociju pružili su Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica, Federalno ministarstvo boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata, Skupština ZDK, Ministarstvo za boračka pitanja ZDK, Općina Žepče, BH Pošta d.d Sarajevo, BH Telecom d.d. Sarajevo – Direkcija Zenica.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal