Poveži se putem

Žepče

Nastavak pomoći nastradalim u Željeznom Polju

Objavljeno

-

U nedjelju, 14. septembra 2014. godine, u Žepču je održan sastanak predstavnika udruženja Željezno Polje –Opstanak i radne grupe IZBD i njene H.O.“Most-Bro“ iz Danske. Sastanak je upriličen da se zajedničkim radom nađe trideset najugroženijih porodica koji su u majskim poplavama ostali bez svojih domova.

Islamska Zajednica Bošnjaka Danske sa svojom humanitarnom organizacijom „Most-Bro“ i bosanskim radio Odense su bili nosioci akcije prikupljanja novčanih sredstava za ugrožene građane. Na sastanku koji je održan u Danskoj dogovoreno je da se ova pomoć distribuira onim porodicama koji su ostali bez svojih kuća i da se pomoć ogleda u građevinskom materijalu. Odlučeno je da se najugroženijim porodicama dodijeli građevinskog materijala u vrijednosti 5.000 km.

Na sastanku sa predstavnicima udruženja Željezno Polje Opstanak,predsjednikom gospodinom Muhamedom Sinanovicem i Purak Hidajeton dogovoreno je da će u narednim danima biti dostavljen spisak najugroženijih porodica. Pošto još mnoge porodice nisu dobile svoje placeve za gradnju kuća, dogovoreno je kako koja porodica, bude od općinskih struktura dobijala zemljište automatski će uzimati materijal i počinjati sa gradnjom. Građevinski materijal će vozači građevinskog stovarišta dovoziti na placeve porodica. Radnu grupu iz Danske sačinjavali su predsjednik H.O. „Most-Bro“ Faruk Jakic, član glavnoga odbora „Most-Bro“ za građevinske radove hadžija Ramo Begić, Mirso Dervišević, Šuta Hamo i Izet Šuškić. Sastanku je prisustvovao i novinar BH Glasa iz Danske gos. Vezuv Bašić. Ova radna grupa je takođe isti dan uspjela obezbijediti i firmu od koje će porodice koje budu na spisku uzimati građevinski materijal. Održan je sastanak sa vlasnikom Almy Kompani , hadžijom Ismetom Begićem koji nam je osim uobičajenoga popusta od 5% radi situacije u kojoj su porodice dodijelio jos 5% popusta na kupljeni materijal. Tako da smo dobili izuzetno povoljan popust od 10%. H.o. Most-Bro, dugo godina ima uspješnu saradnju sa firmom Almy i uvijek smo bili zadovoljni njihovim uslugama.

Predstavnici udruženja Željezno Polje – Opstanak, su nas informisali da u narednom periodu očekuju da će Općina Žepče početi sa potpisivanjem ugovora za dodjelu zemljišta ugroženim porodicama. Spisak porodica koje će dobiti materijal biti će ovjeren u Općinskom Vijeću Žepča tako da i općinske strukture imaju uvid o ovoj donaciji koja je obezbijeđena od naših građana iz Danske.

– Na terenu smo se uvjerili u zaista teško stanje ali i na sporosti struktura koje trebaju da rješavaju probleme onih koji su izgubili svoje kuće. Apsurd je da neko ko želi da pomogne ovim ljudima i dodje sa spremnim novcem mora da čeka da se ljudima dodijeli zemlja za gradnju,koja je da je kakve sreće trebala biti davno podijeljena. Udruženje Željezno Polje – Opstanak su dostavili spisak od 82 porodice koje očekuju pomoć sviju nas, poručeno je sa jučerašnjeg sastanka.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal