Poveži se putem

Kultura

Foto: Održana 8. Multietnička smotra folklora u Žepču

Objavljeno

-

Povodom obilježavanja 560. godišnjice Žepča i 14. Oktobra, Dana općine, danas je pod sloganom “Žepču s ljubavlju” održana 8. Multietnička smotra folklora. Na smotri su nastupili: KUD “Lazarica” Bijeljina, HKUD “Napredak” Busovača, Ansambl “Bosnia folk” Zenica i domaćin KUD “Slovo o Žepču”.

Ovogodišnju Smotru su otvorile predsjednica KUD-a “Slovo o Žepču” Zemira Mujičić i pomoćnica načelnika Općine Žepče Brigita Lovrić.

Nastupilo je ukupno 170 učesnika, a svako društvo je kroz igru i pjesmu predstavilo običaje i tradiciju svoga kraja. Domaćin i organizator manifestacije KUD “Slovo o Žepču”, uz nekoliko poznatih plesnih koreografija, izveo je i performans “bošnjačkog običaja prosidbe mlade”.

Pored folklora u programu je nastupio i žepački umjetnik Ašir Mehmedović koji je za sve prisutne otpjevao nekoliko sevdalinki.

Prema riječima organizatora manifestacije, predsjednice KUD-a “Slovo o Žepču” Zemire Mujičić, cilj održavanja multietničke smotre folklora jeste njegovanje i održavanje kulturne baštine, te upoznavanje s tradicijom i običajima drugih krajeva.

Advertisement

Samoj smotri, koja je organizirana na platou Doma kulture, prethodio je defile učesnika ulicama Žepča.

Nakon Smotre, učesnici su nastavili druženje uz pjesmu, kolo i zakusku u Gradskoj kavani Žepče.

(R.Ag./Zepce.Ba)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal