Poveži se putem

Kultura

Foto: Održana izložba knjiga Zavičajne zbirke općine Žepče

Objavljeno

-

Uz obilježavanje Dana općine Žepče, a povodom 560. godišnjice  prvog, do sada poznatog, pisanog traga imena Žepče, pored ostalih prigodnih manifestacija i aktivnosti, sinoć je priređena i nesvakidašnja izložba knjiga Zavičajne zbirke. Pod pokroviteljstvom Općine Žepče, JU „Opća biblioteka“ Žepče na čelu sa direktoricom  Sabinom Maličbegović bila je glavni organizator ovog događaja.

Uz izložbu knjiga predstavljen je reprezentativan katalog koji je namjenski pripremljen za izložbu, na inicijalnu ideju gospodina Franje Marića. Sadrži izbor knjiga iz Zavičajne zbirke i preko 50 autora. Katalog je podijeljen u tri kategorije: autori knjiga rođeni u žepačkom kraju, autori knjiga o žepačkom kraju i ostale knjige o žepačkom kraju.

Najstarije knjige koje se nalaze u Katalogu su „Ilmihal“ napisan od strane Abdulvehaba Ilhamija Žepčaka krajem osamnaestog stoljeća, a čiji je reprint priredio i uredio dr. Elvir Duranović i stihozbirka Anke Topić iz 1908. godine, prva zbirka poezije na prostoru Bosne i Hercegovine koju je napisala žena.

Zavičajna zbirka Biblioteke Žepče osnovana je 2005. godine i trenutno broji preko 120 knjižnih jedinica, pored knjiga sadrži i plakate, audiovizuelni  materijal, fotografije i novinske isječke. Svrha i cilj Zbirke jeste sačuvati od zaborava budućim generacijama dokaze minulog vremena, sve ono napisano o Žepču, ali i Žepčake koji pišu ili su pisali o svom gradu.

Prisutnima se obratio prof. Franjo Marić, istinski istraživač baštine i kulture žepačkoga kraja riječima da posebno treba njegovati i očuvati vrijednost Zavičajne zbirke.

Advertisement

Direktorica Maličbegović je naglasila da se Zbirka uglavnom bazira na poklonu i pozvala sve one koji su u posjedu literature ili bilo kojeg drugog materijala koji se može uvrstiti u istu, da to dostave u prostorije Biblioteke.

Adnan Dervišević bio je spriječen prisustvovati, ali se obratio iskrenom porukom da je zahvalan i sretan jer je dio ove prelijepe priče i da će urađeno ostati i kada nas ne bude.

Izložbu je svečano otvorio općinski načelnik Mato Zovko i istakao da je 560. godišnjica bogata sadržajima koji pokazuju šta se sve do sada uradilo na prostoru Općine.

S obzirom na to da biblioteke čine nezaobilazan i neophodan segment kulture, moralna je obaveza i odgovornost onih koji pišu o Žepču ili su rođeni u Žepču, a stvaraju van granica našeg grada i države, da bogate Zavičajnu zbirku svojim stvaralaštvom.

Stručno znanje, savjeti i dobra volja prof. Franje Marića, grafički dizajn i sva tehnička pomoć Adnana Dade Derviševića, smjernice Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine omogućili su da Katalog ima vrijednost knjižne jedinice.

Izložbi su prisustvovali općinski načelnik Mato Zovko, predsjedavajući OV Muhamed Jusufović, prof. Franjo Marić, predstavnici medija, uvaženi sugrađani i učenici Srednje mješovite škole „Žepče“ sa profesorima.
Drugi dan izložbu su posjetili predsjednica KUD-a „Slovo o Žepču“ Zemira Mujičić te predstavnici KUD-ova „Lazarica“ iz Bijeljine, HKD „Napredak“ iz Busovače, predsjednik ansambla „Bosniafolk“ iz Zenice i pomoćnica načelnika grada Zenica gospođa Sumea Mujkanović.

JU „Opća biblioteka“ Žepče se zahvaljuje svima onima koji su na bilo koji način dali svoj nemali doprinos pri izradi Kataloga.

Advertisement

(A.O.DŽ./Zepce.Ba)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal