Poveži se putem

Sport

Admir Malićbegović: Granice postoje samo ako ih sami sebi postavljamo

Objavljeno

-

Plivački klub SPID iz Sarajeva prvi je klub za djecu s invaliditetom u BiH. Sa radom je počeo početkom 2016. godine i trenutno broji 53 aktivne djece s invaliditetom i 44 djece bez invaliditeta, različitih starosnih dobi. Najmlađi član ima četiri godine, što je ujedno i donja starosna granica, dok najstariji član ima 28 godina.

Jedan od trenera u ovom klubu je i naš sugrađanin Admir Malićbegović – Špaga.

Admir je rođen 28. 07. 1992. godine u Žepču. 2011. godine završio je srednju školu, SMŠ Žepče, diplomirao na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja/Opšti smjer/Diplomski studij 2015. godine, dok je zvanje magistra sporta i tjelesnog odgoja stekao 2016. godine.

-“Dvije godine rada u ovom klubu meni, kao magistru sporta i tjelesnog odgoja, u izgradnji karijere, donijelo je ogromno iskustvo, koje nisam i koje se ne može steći samo tokom studija. Posmatrajući ovu divnu djecu, kako napreduju i koliko se trude, shvatio sam da granice postoje samo ako ih sami sebi postavljamo. Radom u “SPIDU” stekao sam „male“ prijatelje heroje, koji su puni životnog elana i koji mi svakodnevno poklanjaju novi motiv da svoje znanje i ljubav prenosim na njih” – rekao je Malićbegović u razgovoru za Zepce.Ba portal.

U cilju smanjenja diskriminacije i mogućnosti promjene društva iz ovog centra zagovaraju inkluzivno obrazovanje sa kojim se nastoje zadovoljiti potrebe za učenjem sve djece i omladine sa posebnim fokusom na one koji su ugroženi marginalizacijom i isključivanjem.

“Svaki trening, svaki novi susret sa herojima ove naše priče je jedna nova lekcija. Lekcija na putu do uspjeha, tj. uspjeha koji se može postići samo ukoliko u njega vjerujemo” – ističe Malićbegović.

Advertisement

U dvije godine rada, “SPID” je okupio polaznike iz Visokog, Zenice, Kladnja, Istočnog Sarajeva, Živinica, a većinom se radi o djeci amputiranih ekstremiteta, nervnih i motoričkih oboljenja, djece s autizmom, iako među članovima ima i tipične djece.

“Članovi kluba mi svakodnevno poklanjaju novi motiv da svoje znanje i ljubav prenosmi na njih, u nadi da će ovaj primjer biti vodilja mnogima da bismo “male“ heroje učinili velikim šampionima” – naglašava trener Admir Malićbegović.

U zemlji gdje se sve plaća, obuka za članove je besplatna, i to prije svega zahvaljujući snalaženju trenera.

Koliko je značajno pokretanje ovakvog kluba najbolje govore lica roditelja dok gledaju svoje mališane kako neumorno plivaju duž bazena – ponosni smiješak i duboko urezane bore oko očiju pokazuju koliko je u BiH težak život i osoba sa invaliditetom i njihovih najbližih.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal