Poveži se putem

BiH

Bosni i Hercegovini ne prijete jaki vjetrovi

Objavljeno

-


Klimaktolog Meteoroloskog zavoda Bosne i Hercegovine Dzenan Zulum izjavio je danas za Federalnu novinsku agenciju da Bosni i Hercegovini ne prijeti pojava jakih vjetrova, s obzirom na jako olujno nevrijeme u Evropi.

Zulum je naglasio da maksimalne temperature iz ranijih godina u ovom periodu nisu probijene. Za Bihac jos vazi ona iz 2001. godine kada je maksimum bio 20 stepeni. U istom periodu maksimalna temperatura u Sarajevu iznosila je 16,7 stepeni. U Gradaccu je danas izmjereno 16,8 stepeni, dok je 2002. temperatura u tom gradu bila veca za cetiri stepena. Za podrucje Sanskog Mosta jos vazi maksimalna temperature iz 2001. godine kada je zabiljezeno 20,2 stepena.

Temperature u Hercegovini danas su nize u odnosu na apsolutne maksimalne koje su zabiljezene u proteklim godinama.

Najveca brzina vjetra je zabiljezena na vrhu Bjelasnice i ona je danas u 13.00 sati iznosila 31 metar u sekundi (m/s). To se, receno je u izjavi za FENU, smatra uobicajenom pojavom za vrh Bjelasnice u ovo doba godine kada brzine vjetra dostizu i do 50 m/s.

“Ta brzina vjetra jucer je iznosila oko 40 m/s, sto je neka brzina koja je sasvim uobicajena i veoma cesta pojava na vrhu Bjelasnice u ovim zimskim periodima”, kazao je Zulum.

On je dodao da su ovo podaci zabiljezeni u 13.00 sati. METEOBiH ce veceras u 21.00 sati imati uvid u podatke o danas zabiljezenim maksimalnim temperaturama.

(FENA)

Advertisement
Nastavi čitati
Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal