Poveži se putem

BiH

Čeka li nas bijeli Božić? – Pogledajte dugoročnu prognozu za 12. mjesec

Objavljeno

-

Približavanjem kraja decembra sve se češće postavlja pitanje: Hoće li za Božić pasti snijeg? Popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BiH, odnosno prof. Zoran Zadro, izdala je svoju mjesečnu prognozu za decembar, koja je izuzetno zanimljiva.

Postoje dobre šanse da se dogodi pravi meteo šok – prvo zatopljenje i porast temperatura skoro do +20°C, a onda ledena zima!? Prenosimo najinteresantnije dijelove…

– Prvih dana 12. mjeseca opet očekujemo uspostavu stabilne anticiklone dok bi se ciklone i fronte trebale fokusirati na zapad i sjeverozapad kontinenta podržavajući tamo vjetrovito i po oborinama aktivno vrijeme.

Na prednjoj strani sniženog atmosferskog pritiska stacioniranog nad zapadom i sjeverozapadom kontinenta, nad našim bi krajevima trebao početi strujati u južnoj i jugozapadnoj struji sve topliji zrak. Uz ovakve atmosferske prilike trebalo bi nas očekivati uglavnom sunčano i stabilno vrijeme. Posebno se to odnosi na gorska područja regije, zatim šire područje Jadrana, Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Makedonije.

U Bosni, Srbiji, kopnu Hrvatske, sjeveru Crne Gore i na Kosovu bi moglo biti magle, koja ponegdje može biti dugotrajnija. Tokom dana se očekuju duži sunčani periodi.

Advertisement

Uz temperature koje bi uglavnom ujutro trebale biti ispod °C, očekuje se i mraz.
Mraza bi ujutro biti trebalo ponegdje u zaleđu Dalmacije, Istre, Hercegovini, te priobalnim i centralnim dijelovima Crne Gore, Albanije i u Makedoniji.

Ni drugih sedam dana 12. mjeseca ne obećava zimske prodore – ne bi trebale iznenaditi temperature i do 18°C ili 19°C u prvoj polovini mjeseca, posebno u Hercegovini, obalnim dijelovima Crne Gore te na Jadranu.

ŠTO NOSI DRUGA POLOVINA MJESECA?

(Opcija br 1.)

Sredinom i u drugoj polovini mjeseca prema najnovijim dugoročnim trendovima prognostičkih modela, ipak očekujemo početak stvaranje blokova anticiklona nad Grenladom, Islandom i zapadnim Atlantikom.

Zatim bi hladan prodor maritminih polarnih masa u sklopu jake geostacionarne ciklone nad sjeverom kontinenta dodatno desatbilizirao Sredozemlje što bi aktiviralo ciklogenezu nad našom regijom.

Ovakav razvoj situacije bi nam donio nestabilniju drugu polovinu mjeseca. U početku uz sivu južinu te toplo vrijeme s kišnim oborinama, zatim bi prema kraju mjeseca opcija jačeg zahlađenja bila sasvim izgledna.

Advertisement

(Opcija br. 2.)

Drugačiji razvoj situacije bi bio uz jačanje snažne sibirske anticiklone koja bi svoj ogranak širila prema Skandinaviji. Zatim bi došlo do prodora vrlo hladnog Aaktičkog kopnenog zraka sa istoka i sjeveroistoka kontinenta.

U ovakvim okolnostima bi imali dvije opcije jedna je: Ono što mi zovemo suhi led, a to je suho jače izraženo zahlađenje uz slabe oborine te jak vjetar s istoka i sjeveroistoka.

Druga bi opcija bila stvaranje ciklona nad Sredozemljem, dotok vlage s jedne strane, i advekciju hladnoće sa sjeveroistoka s druge strane. Snježne oborine bi zahvatile dobar dio regije.

ZAKLJUČAK!

Dakle, zatopljenje nam stiže, no ovo su samo trenutne dugoročne procjene stanja atmosfere u idućem mjesecu, bazirane na trenutnim izlazima prognostičkih modela.

Promjene u prognozama su očekivane, posebno za period od sredine idućeg mjeseca.

Advertisement

Stoga ni u kojem slučaju ovo ne smatrajte kao nešto 100%, jer to ne postoji u ovom poslu. Mogućnost da se ovo dogodi je trenutno 20% do 40% za drugu polovinu mjeseca, dok su mogućnosti za ostvarivost prognoza za prvu polovinu mjeseca veće, od 50% do 70%.

Pogledajte kakvo vrijeme predviđa popularna stranica accuweather.com:

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal