Poveži se putem

Žepče

Češki ambasador i predsjednik Evropskog pokreta u BiH posjetili Žepče

Objavljeno

-

Bosna i Hercegovina je među pet država svijeta kojima vlada Češke svake godine pruži finansijsku pomoć više od tri miliona eura. Ambasador Češke u BiH Jakub Skalnik je obilazeći Žepče i Zavidoviće najavio nastavak saradnje iz oblasti kulture i razvoja lokalne zajednice.

Kako je rekao u izjavi za medije Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta, koji je organizirao posjetu, cilj posjete ambasadora tim općinama je da se uspostavi most poslovnih, kulturnih i drugih oblika saradnje Češke i lokalnih zajednica u BiH, imajući u obzir da Češka svake godine više od 3,5 miliona eura ulaže u razvoj lokalnih zajednica u BiH i to iz oblasti kulture, zaštite okoliša, te javne uprave.

Dodao je da se radi se o razvojnoj pomoći koja se realizira u 50 općina u BiH kroz najmanje 30 projekata svake godine.

Praštalo je istakao da je namjera da se okupe uspješni privredni subjekti, uspješne lokalne zajednice, predstavnici političkog, javnog i kulturnog života, kako bi pomogli da se stvori okruženje za jedan otvoren i demokratski dijalog u BiH.

Načelnik Mato Zovko je ovom prilikom kazao da je na njegovo zadovoljstvo češki ambasador već drugi put u posjeti Općini Žepče. Zovko je prezentovao sliku Žepča, koje se kroz poslijeratna dešavanja uspjelo izdići integrisanjem mnogih institucija čime se došlo do dobre slike Općine Žepče, koja može biti primjer suživota, a između ostalog nudi primjere institucija koje funkcionišu kao dvojne.

Advertisement

(FENA/ Zepce.Ba)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal