Poveži se putem

Žepče

CZSR Žepče: Naknada od 1000KM ide svim porodiljama

Objavljeno

-

S obzirom da JU Centar za socijalni rad Žepče ima konstantno pitanja o ostvarivanju naknada žena-majki porodilja, a koja su uslijedila nakon objavljenog saopćenja da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila prijedlog Zakon o izmjenama i dopunama Kantonalnog Zakona, možemo podijeliti sljedeću informaciju:

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti mora usvojiti i Skupština ZDK što će se desti vjerovatno u narednih desetak dana. Nakon usvajanja isti stupa na snagu 8 dana od dana objavljivanja u Službenim novinama a primjenjuje se od 01.09.2022. godine.

Navedenim izmjenama Zakona omogućit će se ista naknada u iznosu 1.000 KM svim porodiljama koje su u radnom odnosu i onima koje nisu u radnom odnosu. Ovu naknadu će moći ostvariti sve majke porodilje od 01.09. 2022. godine zavisno od životne dobi djeteta pa do navršene godine dana života djeteta, odnosno do kraja porodiljskog odsustva. Zaposlene porodilje koje već ostvaruju naknadu i pomoć nastavit će ostvarivati istu naknadu ali po novom Zakonu samo će im biti urađena nova rješenja po službenoj dužnosti ( neće morati ponovo podnositi zahtjeve). Porodilje koje ranije nisu mogle ostvariti pravo zbog nedovoljnog radnog staža ili većih prihoda u porodici, odnosno zbog drugih razloga nisu podnosile zahtjev sada će po gore navedenim uslovima biti u mogućnosti da od septembra podnesu zahtjev i ostvaruju istu naknadu.

“Kada krene primjena Zakona informisati ćemo vas detaljnije putem naše stranice te ćemo ostaviti i kontakt telefone za sva dodatna pitanja.” – poručeno je iz JZ CZSR Žepče

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal