Poveži se putem

Tehnologija

Danas predstavljanje Windowsa 10 – šta donosi?

Objavljeno

-

Korisnici ranijih varijanti operativnog sistema Microsofta mogu besplatno nadograditi svoje računare Windowsom 10. Američki softverski gigant Microsoft, u srijedu predstavlja svoj novi operativni sistem Windows 10.

Novi sistem bit će prvo predstavljen za kućne i tablet računare, ali je dizajniran i za telefone, konzole za igrice, kao i za hologramske prikaze. Microsoft navodi kako će novi sistem biti najbliži Windowsu 7, koji je predstavljen prije šest godina i instaliran je na većinu računara u svijetu.

Kada je riječ o Windowsu 10, bilo koji korisnik koji na svom računaru ima verzije 7 ili 8.1 (dvije prethodne varijante operativnog sistema) moći će besplatno nadograditi svoje sisteme na Windows 10.

Šta treba znati prije odluke za nadogradnju:

– Šta je novo?

Advertisement

Microsoft se nada da će zadovoljiti ljute korisnike Windowsa 8 i ljubitelje Windowsa 7 novim operativnim sistemom. Zbog toga će “desetku” krasiti neke poznate karakteristike prethodnika, kao i neki novi trikovi.

Jedna od najvećih promjena je “Microsoft Edge”, novi internetski pretraživač ove kompanije. Edge je dizajniran da ponudi minimalistički pristup pretraživanju interneta. Korisnik će moći praviti bilješke, pisati, pa čak i šarati direktno po stranicama koristeći alatku “olovka”, a pretraživač nudi i “pogled za čitanje”, koji osigurava jednostavnije čitanje dužih članaka.

“Cortana”, glasovni pomoćnik, također je direktno ugrađen u operativni sistem. “Cortana” može pretraživati kroz informacije i dokumente u korisnikovom računaru, tražiti na webu, pa čak i postavljati podsjetnike ili važne datume u kalendaru.

–  Kako nadograditi računar?

Microsoft od juna omogućuje korisnicima da rezerviraju nadogradnju operativnog sistema na računaru na Windows 10 tako što kliknu na logo Windowsa u donjem desnom dijelu trake s alatima. Jednom kada se ovo uradi, korisnik je u redu da dobije nadogradnju.

Kada se to desi i kada bude dostupan, novi operativni sistem će se automatski “skinuti” sa interneta na računar. Može se odmah instalirati, ili nekad kasnije, kada korisnik bude imao vremena.

Prema recenziji portala Engadget, proces instalacije je prilično jednostavan i traje između 30 i 40 minuta. Naravno, to ovisi o snazi računara.

Advertisement

– Koliko će dugo besplatna nadogradnja biti na raspolaganju?

Windows 10 bit će na raspolaganju za besplatnu nadogradnju računara s verzijama 7, 8.1 i Phone 8.1 tokom prve godine nakon lansiranja. Kada je urađena nadogradnja, računar će imati podršku tokom cijelog svog vijeka – i to besplatno.

– Ako se nekome nadogradnja ne dopadne?

U ovom slučaju, ukoliko se nekome Windows 10 ne svidi, taj korisnik će moći vratiti svoj stari operativni sistem, ali samo u roku od mjesec od nadogradnje.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal