Poveži se putem

Tehnologija

Milijardu korisnika u opasnosti, stručnjaci otkrili grešku na Androidu

Objavljeno

-

Stručnjaci su otkrili novu grešku u operativnom sistemu Android, a kažu da pogađa gotovo milijardu korisnika te da je ovaj ‘bug’ veoma opasan, prenosi BBC. Prenosi se jednostavnim slanjem fotografije ili video poruke, a primatelj čak ne treba ni otvoriti poruku.

Iz Googlea tvrde kako su našli rješenje za problem, no kako na milionima uređaja treba ažurirati software.

Informatičari iz američke kompanije Zimperium, koja se bavi sigurnošću pametnih telefona, kazali su kako je to trenutno najranjivija stvar što se tiče Androida i kako je bugom pogođeno oko 950 miliona uređaja.

Hakeri mogu poslati štetni kod putem multimedijskih poruka i zloćudni softver, odnosno malware, zarazit će telefon istog trenutka kada je zaprimljen.

“Ovaj konkretni dio softvera, nazvan Stagefright, posebno je problematičan jer zbog grešaka u kodu omogućuje hakerima slanje štetne datoteke bilo kome, dovoljno je da imaju broj telefona”, rekao je Joshua J. Drake iz Zimperiuma.

James Lyne iz kompanije Sophos kazao je kako greška pogađa Android 2.2 i novije verzije.

Advertisement

“Na nekim uređajima hakeri mogu pristupiti bilo kakvom sadržaju koji imate na svom uređaju, pristupiti aplikacijama ili pak uključiti kameru”, kazao je.

Milioni uređaja širom svijeta su trenutno nezaštićeni jer korisnici trebaju ažurirati softver, a mnogi to ručno odbijaju učiniti.

Google je saopštio kako kako kompanija priznaje propust, ali tvrde da su za Android razvili načine kojima hakerima ograničavaju pristup aplikacijama ili nekim funkcijama telefona te da je problem pod kontrolom.

Iz kompanje Zimperium nisu objavili sve informacije koje bi hakerima omogućile eksploataciju ovog propusta, ali to će učiniti na konferenciji Black Hat koja se održava 5. avgusta do kada će Google pronaći način za uklanjanje buga.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal