Poveži se putem

Region

Devet godina zatvora bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu

Objavljeno

-

HDZ i bivši čelnik te stranke Ivo Sanader danas su proglašeni krivima za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici. Sanader je osuđen na ukupno devet godina zatvora.

Kazna će biti umanjena za vrijeme koje je Sanader proveo u pritvoru u razdoblju od 10. decembra 2010. do 10. decembra 2011. godine, javlja Jutarnji list.

Nepravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda krivima su proglašeni i bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, koji će u zatvoru provesti tri godine, stranačka blagajnica Branka Pavošević (godinu i šest mjeseci zatvora), vlasnica Fimi media Nevenka Jurak (dvije godine zatvora) te bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček (jednu godinu uvjetno uz rok kušnje od četiri godine), javila je Hina.

Sanaderu će se ukupno oduzeti imovinska korist od 15 miliona i 275.000 kuna, koja predstavlja imovinsku korist stečenu kaznenim djelima.

Fimi Medija je ukinuta kao pravna osoba, a oduzimaju joj se imovinska sredstva u iznosu od 11 miliona kuna. HDZ-u je izrečena novčana kazna u iznosu pet miliona kuna. Oduzimju im se 24 miliona i 254.000 kuna.

Objava presude nakon dvogodišnjeg postupka počela je u 10 sati. Nezadovoljni presudom imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu RH.

Advertisement

Svi osim Sanadera i Mačeka u cijelosti su priznali Uskokove optužbe da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli 70-ak miliona kuna, koji su završili u stranačkom ‘crnom fondu’ i privatnim džepovima.

HDZ na optužbe odgovara da su nezakonitosti počinjene bez znanja regularnih stranačkih tijela te da bi Sanader i ostali stranci zbog materijalne i reputacijske štete trebali vratiti 50 miliona kuna.

Sanader kojem je ovo druga presuda za korupciju i u ovom postupku tvrdi da je nevina žrtva političkog progona.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal