Poveži se putem

Region

Prekogranična konferencija u Osijeku: Unaprijediti suradnju Hrvata iz BiH s Hrvatskom

Objavljeno

-

U okviru projekta „Unaprjeđenje regionalne suradnje i razmjena iskustava u implementaciji prekograničnih projekata“ koji je podržan od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske,  Razvojna agencija Žepče i Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije organizirali su Prekograničnu konferenciju Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Konferencija je održana u Osijeku, a uz predstavnike županijskih razvojnih agencija Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije te Općine Žepče nazočili su joj predstavnici 11 općina iz Bosne i Hercegovine. Riječ je o lokalnim samoupravama s većinskim hrvatskim stanovništvom iz Srednjobosanske, Zeničko-Dobojske i Posavske županije. Pored općinskog načelnika Žepča Mate Zovko, konferenciji su nazočili načelnici sa suradnicima iz općina Kiseljak, Kreševo, Vitez, Dobretići, Novi Travnik, Vareš, Usora, Odžak, Orašje i Domaljevac Šamac. Cilj ovog projekta je unaprijediti regionalnu suradnju Hrvata iz BiH s Republikom Hrvatskom i razmijeniti dobre prakse u upravljanu prekograničnim projektima.

Na prekograničnoj konferenciji u Osijeku, koju je vodila Brigita Ivošević iz JU Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije, govorili su zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, načelnik Općine Žepče Mato Zovko, direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko i Denis Ćosić, ravnatelj JU Županijska razvojna agencija OBŽ. U svojim obraćanjima naglasili su važnost prekogranične suradnje kroz podršku fondova EU koja će potaknuti stvaranje prekograničnih mreža i partnerstava, te razvoj zajedničkih prekograničnih aktivnosti javnih i privatnih subjekata sa ciljem gospodarskog razvoja, zaštite prirodne i životne sredine, te povećanje socijalne kohezije između BiH i Republike Hrvatske.

O iznimnoj važnosti prekogranične suradnje s BiH govorio je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić navodeći da je ta županija i ranije direktno sredstvima županije prepoznavala potrebe Hrvata izvan Hrvatske.

– Prekogranična suradnja s BiH izuzetno je važna Osječko-baranjskoj županiji, čemu svjedočimo i u prethodnom razdoblju kada nismo povlačili europska sredstva nego smo izravno sredstvima OBŽ prepoznavali potrebe Hrvata izvan RH. S potporom smo nastavili i od kada su dostupna europska sredstva, a svojim primjerom i logistikom želimo pomoći da kvalitetno prijave projekte i dobiju sredstva. Neki projekti su već uspješno realizirani, a upravo pozitivni primjeri dobro će doći svim nazočnim načelnicima iz BiH. Primjere dobre prakse treba rado dijeliti na pomoć i korist svima, a Osječko-baranjska županija nastavlja davati potporu Hrvatima u BiH kroz prekograničnu suradnju, ali i druge vidove bez obzira na prekogranične projekte  – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Općinski načelnik Žepča Mato Zovko istaknuo je važnost prekogranične suradnje koja svima može donijeti višestruku korist – na europskoj, ekonomskoj, političkoj, institucionalnoj i socijalno kulturološkoj ravni. Dosadašnja iskustva i primjeri prekogranične suradnje pokazuju da ona doprinosi konkurentnosti i održivom ekonomskom razvoju lokalnih zajednica u BiH i R Hrvatskoj.  Da proračuni općina nisu dovoljni za brži razvoj odavno su shvatili u Općini Žepče, ustvrdio je načelnik Mato Zovko i dodao kako je vrhunac bio kada su kao mala općina uspjeli implementirati treći projekt prekogranične suradnje – Hrvatska, BiH i Crna Gora. Radi se o projektima od 650 tisuća do milijun eura, od kojih 85 posto sredstava financira EU. Na taj način smo toliko ojačali Razvojnu agenciju Žepče da jedva čekamo kada će BiH dobiti status kandidata za ulazak u EU. Našim primjerom pokazujemo ostalim općinama kako je to biti spreman za buduće vrijeme, poručio je Zovko.

Direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko istaknula je da Razvojna agencija Žepče djeluje od 2010. i do sada su proveli tri prekogranična projekta i jedan projekat transnacionalne suradnje  koji se uglavnom odnose na konkurentnosti gospodarstva i razvoj ruralnih područja. Ukupno je do sada implementirano preko 80 projekata na općini Žepče u kojima je RAŽ bila nositelj, ili tehnički koordinator na projektima Općine Žepče, javnih ustanova, nevladinih organizacija i privatnog sektora. Vrijednost projekata se procjenjuje na oko 20 milijuna KM. Svako novo poznanstvo s regionalnim agencijama u Hrvatskoj nama dobro dođe, a cilj nam je, s obzirom na to da se radi uglavnom o ruralnim područjima, podići ih na veću razinu razvoja koristeći fondove EU, koji će se otvarati za BiH, kazala je Janko dodajući da su im zanimljiva područja gospodarstvo, turizam i obnovljivi izvori energije.

Advertisement

Ravnatelj JU Županijska razvojna agencija OBŽ Denis Ćosić dodao je da se u narednom razdoblju planira niz oblika suradnje i povezivanja, od edukacija do zajedničkog rada na projektima, pa tako i suradnja hrvatskih stručnjaka izravno s djelatnicima općina u BiH kako bi im pomogli u pripremi europskih projektnih prijedloga i samoj provedbi projekata. Cilj nam je napraviti ne samo bazu znanja već i projektnih prijedloga koje bi mogli prijavljivati i preko drugih natječaja, preko Ministarstva regionalnog razvoja i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Značajan dio konferencije posvećen je predstavljanju primjera dobre prakse u suradnji na prekograničnim projektima koje su ostvarili djelatnici nazočnih razvojnih agencija.

Ispred RAŽ-a projekte je predstavio Jugoslav Sarajlić, projekt menadžer koji je govorio o rezultatima projekata prekogranične suradnje „competenceNET“, „safEarth“ i „centrikomNET“. Projekte Osječko-baranjske županije predstavila je Ivana Starčević, voditeljica sektora za razvojne programe i projekte županijske razvojne agencije. Primjere dobre prakse u Vukovarsko-srijemskoj županiji predstavila je Vedrana Džoić, voditeljica odjela za istraživanje, razvoj i međunarodnu suradnju Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije, dok je projekte iz Brodsko-posavske županije predstavio ravnatelj Centra

za razvoj Brodsko-posavske županije Damir Mirković.

U drugom dijelu konferencije razgovaralo se o konkretnijim potrebama jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koje se prije svega odnose na tehničku asistenciju kod pripreme projektnih prijedloga, edukaciju osoblja za upravljanje projektima kao i prijenosom iskustava u provođenju projekata koje financira Europska unija.  Jedan od zaključaka je da je ulazak Bosne i Hercegovine ključan za budući razvoj lokalnih sredina u BIH, zadržavanje ljudi da u njima žive, podrška konkurentnosti MSP sektora koji još više treba da generira radna mjesta te da podrška Republike Hrvatske će biti i dalje u tom pravcu pružana općinama i gradovima s hrvatskom većinom u BiH.

U narednom periodu nastavit će se sa koordinacijom sa općinama iz BiH i Republike Hrvatske u traženju partnera za nadolazeće javne pozive a ključnu ulogu imat će županijske razvojne agencije iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije iz Republike Hrvatske i Razvojna agencija Žepče iz BiH.

Tijekom boravka u Osijeku, načelnici općina iz Bosne i Hercegovine obišli su brojna gradilišta u Osijeku koja se financiraju sredstvima EU i to obnovu barokne Tvrđe sa uređenjem podzemne infrastrukture, izgradnju Centra za posjetitelje, uređenje osječke Promenade koja će biti najduža hrvatska šetnica, izgradnja Studentskog doma i druge objekte i putnu infrastrukturu u gradu Osijeku.

Općina Žepče

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal