Poveži se putem

BiH

Dodijeljeni certifikati trenerima za jagodičasto voće u BEAR regiji

Objavljeno

-

Dana 30.09.2015.god. u Tesliću je upriličena dodjela certifikata savjetnicima u uzgoju malina u BEAR području, koja obuhvata općine Teslić, Tešanj i Žepče. Dodjela certifikata predstavlja i završetak obuke trinaest savjetnika/trenera u ovoj regiji, koja je trajala od 30.ožujka/marta do 30.rujna/septembra 2015. godine.

Od ukupno petnaest radionica koje su treneri pohađali, njih šest je podrazumijevalo praktičan rad na terenu, gdje su pod nadzorom mentora Adnana Maličevića, profesora na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu, sudionici imali prilike stečena teoretska znanja primijeniti u praksi. Kao završni dio treninga, svi savjetnici su bili obvezni podnijeti detaljan plan rada za iduću (2016.) godinu.

Većina sudionika su agronomi po zvanju, te su već angažirani u svojim općinama ili lokalnim razvojnim agencijama. Cilj obuke je da se unaprijede njihova znanja i osposobe za kompetentno pružanje usluga poljoprivrednicima u oblasti savjetovanja vezanog za podizanje nasada i uzgoj malina u ove tri općine.
Na svečanosti upriličenoj ovim povodom u Tesliću, certifikate je dobilo 13 savjetnika:

    Iz općine Žepče: Marijana Zovko, Lucija Dunđer, Dženan Bašić, Hrvoje Marinčić i Emir Tutnjić.
    Iz općineTešanj: Mirza Bejtić, Tamara Turkić i Dženetina Bašić
    Iz opštineTeslić: Dragan Mišić, Borko Međedović, Milanka Kuzmanović i Njegomir Klječanin
    I ispred „Pronatura“ d.o.o Zenica: Mehmed Dženan

“Ovo je bila izvanredna prilika da se kao agronomi usavršimo u određenom području, što nismo bili u mogućnosti kroz fakultetsko obrazovanje” rekla je Marijana Zovko, dobitnica certifikata savjetnice, koja radi u Razvojnoj agenciji Žepče.

Advertisement

Dragan Mišić, savjetnik iz opštine Teslić je naglasio da je ovo bilo vrlo pozitivno iskustvo učenja kroz adekvatan način komunikacije, praktične primjere, direktnu primjenu u praksi, te terenski rad.

“Stekli smo mnoga nova znanja, nadogradili postojeće, koje se može iskoristiti u praksi. Veoma nam je značajno i druženje sa kolegama iz drugih općina, što nam je omogućilo razmjenu znanja i iskustava, a što ćemo se truditi nastaviti i kroz naš daljnji rad”, izjavila je Lucija Dunđer iz Službe za poljoprivredu Općine Žepče.

Dodjeli certifikata su prisustvovali direktorica Razvojne agencije Žepče, Branka Janko, direktor Tešanjske razvojne agencije, Ismar Alagić , šef Odsjeka za razvoj Opštine Tesli, Dragan Mišić, voditeljica 3.komponente GIZ-a za BEAR regiju, Ljiljana Dunjić i prof.mr. Adnan Maličević sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu.

Obuku je podržao GIZ, kroz projekt ProLocal – Lokalna samouprava i ekonomski razvoj tri regije u Bosni i Hercegovini, u okviru razvoja lanca vrijednosti u sektoru jagodičastog voća.

(RAŽ)

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal