Poveži se putem

Žepče

Edin Čolić iz Žepča predstavljao pčelare sa invaliditetom iz BiH u Sloveniji

Objavljeno

-

Društvo paraplegičara Prekmurja i Prlekije u periodu od 4. do 9. juna 2019. godine, proslavilo je 40. godišnjicu djelovanja Društva i prvu godišnjicu prvog pčelinjaka u svijetu prilagođenog korisnicima invalidskih kolica. Tom prilikom, na svečanost je pozvan i predstavnik pčelara u invalidskim kolicima iz Bosne i Hercegovine, naš sugrađanin Edin Čolić.

Na svečanosti, nakon govora predsjednika Društva, Stanka Novaka, prisutnima se obratio i Edin Čolić, član Udruženja pčelara Matica Ana Ari Željezno Polje – Žepče, koji je tom prilikom pozdravio sve prisutne i zahvalio se na pozivu, te organizatorima uručio prigodne poklone Općine Žepče.

Ove godine, osim 40. godišnjice djelovanja Društva paraplegičara Prekmurja i Prlekije, obilježena je i prva godišnjica prvog pčelinjaka na svijetu prilagođenog korisnicima u invalidskim kolicima. U tu svrhu posađena je lipa. Lipu su zasadili dr. Sc. Aleksander Jevšek, predsjednik Društva Stanko Novak, predsjednik Udruženja Dane Kastelic, potpredsjednik Udruženja pčelara Janez Vencelj i predstavnik pčelara u kolicima iz Bosne i Hercegovine Edin Čolić. Lipa predstavlja simbol ljudske povezanosti s prirodom, predstavlja pripadnost domovini, koja se podudara i sa 100. godišnjicom Prekmurja, kako bi se sačuvale i poštivale temeljne vrijednosti koje su neophodne za postojanje čovječanstva.

U toku petodnevnog boravka u Sloveniji, Edin Čolić je prisustvovao nizu edukacija, druženja sa pčelarima sa invaliditetom, te je posjetio neke od pčelinjaka. U međusobnoj razmjeni iskustava, Čolić je kolegama prezentovao svoj patent, inovativni pristup pčelarstvu osmišljen da olakša ljudima u kolicima bavljenje pčelarstvom, što je izazvalo oduševljenje slovenačkih kolega. Edin je pozvan da u narednom periodu kolegama u Sloveniji i Poljskoj priredi predavanja i prezentacije na kojima će ih bolje upoznati sa svojim inovativnim pristupom pčelarstvu.

Edin, također, i ovim putem poziva sve pčelare, ili zainteresovane osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini i šire, da mu se jave kako bi im prezentovao svoj izum, te da se okupe i zajedno formiraju udruženje koje bi im olakšalo rad i komunikaciju.

Advertisement

U razogoru za naš portal, Edin Čolić se posebno zahvalio načelniku Općine Žepče Mati Zovki i direktoru Centra za socijalni rad Žepče Edinu Šišiću koji su mu omogućili finansijska sredstva odlazak na ovo studijsko putovanje.

Podsjećamo, Čolić je u prirodnoj katastrofi 2014. godine izgubio kompletnu imovinu u Željeznom Polju, a prošle godine, 02.05. u nemilom događaju u Novom Naselju vandalski mu je uništeno preko pedeset košnica sa pčelama, dok danas, zahvaljujući upornom radu i trudu, posjeduje 65 košnica i tri pčelinjaka.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal