Poveži se putem

Kultura

U Žepču održana večer za ljubitelje pisanog štiva pod nazivom „Književnost protkana duhovnošću“

Objavljeno

-

Nebrojeno puta već dosad, JU „Biblioteka Žepče“ svojim sugrađanima prezentuje sadržaje koji uz književnost daju mnogo širu sliku života na našim prostorima. Tako je bilo i sinoć (12.06.2019.) u Gradskoj kavani Doma kulture gdje je upriličena jedinstvena večer za ljubitelje pisanog štiva pod nazivom „Književnost protkana duhovnošću“

Sami gosti večeri, u svojim predavanjima, bili su jedinstveni i posebni: prof. B/H/S jezika i književnosti Berina Mujić-Hodžić, protojerej stavrofor žepačko-zavidovićki o. Zoran Živković i župnik župe Radunice vlč. Ilija Orkić dok nas je kroz večer vodio moderator Igor Kožemjakin, predmolitelj sarajevske sinagoge.

O islamskoj i bošnjačkoj književnosti govorila je prof. Hodžić, stavljajući akcenat na velikane poput Džalaludina Mevlane Rumija i neprikosnovenog Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka, čija je književnost obilježila i naše prostore. Profesorica Hodžić ujedno je, u svom izlaganju razgraničila pojmove kniževnosti i duhovnosti, koji u konačnici, pak, obično na kraju i idu jedno s drugim.

Protojerej stavrofor zavidovićko-žepački Zoran Živković u svom izlaganju istakao je veličinu i važnost štiva kao što je Biblija, pisana Božija riječ, te se dotakao i neizostavnih Ćirila i Metodija koji su na prostore starih Slavena i donijeli pismenost.

Velečasni Ilija Orkić, govoreći o kršćanskoj književnosti, akcenat je stavio na sadašnje vrijeme i sve veće odsustvo duha i duhovnosti, sve jače predavanje ovozemaljskim tehnološkim izumima koji čovječanstvo sve više udaljavaju od pisane riječi i čitanja, te je kroz šalu izrekao citat da – ko ne čita, taj je ružan.

Direktorica JU „Opća biblioteka“ Žepče Sabina Maličbegović nije krila zadovoljstvo činjenicom da je ovaj projekat prihvaćen svesrdno od strane svih vjerskih zajednica, te ujedno zahvalila svim prisutnim koji se rado odazovu svemu onom što biblioteka sa radošću prezentuje svojoj publici.

Advertisement

Općinski načelnik Mato Zovko, govoreći o ljepoti suživota svih naroda na ovim prostorima, svoj govor je zaključio izrekom – „Knjiga je za dušu ono što je hrana za tijelo“.

Večer je zaokružena predivnim izvedbama duhovne muzike Anastasije i Tamare Živković, župnog zbora Uzvišenja Svetog Križa župe Bistrica te Ašira Mehmedovića, Ensara Šišića i Sufjana Hadžića.

Nakon prigodnog programa posjetitelji su imali priliku pogledati izložbu jevrejske kaligrafije autorice Anne Kožemjakin čije kaligrafije krase mnoge privatne zbirke diljem svijeta.

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal