Poveži se putem

BiH

Firmu “NBI Ćurić” sa dugom od 38 miliona, nakon stečaja kupiće njegova kćerka!

Objavljeno

-

Firma „NBI Ćurić“ Ivice Ćurića otišla je u stečaj sa dugom povjeriocima od 38 miliona. Najbolju ponudu za kupovinu “Metalug City Centra” dala je firma “Cesting Žepče”, čija je vlasnica njegova kćerka. Ćurić bi tako ponovo došao u posjed firme, ali bez dugova.

Piše: Amarildo Gutić

Ivica Ćurić trenutno je izvršni direktor za ekonomsko-financijske poslove JP “Autoceste“ FBiH. Tako kao kadar HDZ-a BiH upravlja stotinama miliona maraka koje kolaju preko ovog javnog preduzeća.

Ćurić je također vlasnik firme “NBI Ćurić” koja je državi ostala dužna 4,3 miliona maraka. “NBI Ćurić” je sada u stečaju. Priznata potraživanja su približno 38 miliona KM. Novac potražuju banke, potom Uprava za indirektno oprezivanje te dobavljači.

Sve ostaje u porodici

Najvrjednija nekretnina u vlasništvu firme je “Metalurg City Center” u Zenici kojeg čine hotel Metalurg i poslovna zgrada, procijenjene vrijednosti od 17 miliona maraka.

Advertisement

Kako je za Žurnal potvrdio stečajni upravnik Izudin Alić, nakon drugog kruga prodaje ovog objekta u centru Zenice, najbolju ponudu dala je firma Cesting Žepče, 12 miliona i 20 hiljada maraka. Ukoliko uplati tu sumu do kraja aprila, postaće praktično vlasnik firme potpuno očišćene od dugova.

Vlasnik Cestinga je kćerka Ivice Ćurića. Sve tako ostaje u porodici, osim ostatka duga od 26 miliona. Firma počinje poslovanje od nule…

Nije ovo jedini slučaj gdje Ivica Ćurić, svojevremeni predsjednik HDZ-a Zeničko-dobojskog kantona, koristi porodične firme. U vrijeme kada je bio vijećnik u OV Žepče, firma “Beton Ćurić” u vlasništvu njegove supruge poslovala je sa budžetskim institucijama. Centralna izborna komisija mu krajem 2013. izriče zabranu obavljanja funkcije na svim niovima vlasti. Zabranu ignoriše SDP-ova Vlada ZDK, koja je nakon sklopljene koalicije sa HDZ-om BiH, Ćurića imenovala ministrom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice. Vladu nije smetalo što ministrova firma u to vrijeme ima višemilionski poreski dug.

“To su nekakva dugovanja iz 2007. i 2008. godine, koja su u međuvremenu poništena u žalbenom postupku, a Uprava ih još uvijek vodi kao obaveze koje svakim danom uvečavaju za pripadajuće kamate,” pokušavao je tim riječima Ćurić razuvjeriti medije.

Ćurić je za Novalića nevin čovjek

Blagonaklona je bila i prethodna SDA Vlada ZDK. Dozvolila mu je da bez problema koncesionu dozvolu za eksploataciju mineralnog kamena dijabaza prenese sa svoje “NBI Ćurić”, na kćerkinu firmu Cesting. Dijabaz je kvalitetni kamen, za kojeg stučnjaci navode da je idealan pri gradnji aerodromskih pisti, željeznica ili autoputeva. Treba li podsjetiti da je Ćurić sada finansijski direktor Autocesta Federacije i da će upravo dijabaz biti neophodan pri izgradnji aktuelnih dionica!

Imenovanje Ćurića naravno nije osporavao federalni premijer Fadil Novalić. Ne samo što je morao pristati na kadar kojeg delegira HDZ, nego je tražio i riječi opravdanja za kolegu iz “realnog sektora” koji duguje porez državi.

Advertisement

On je za nas nevin dok ne dokaže suprotno. To još uvijek nije krivično djelo. Svaka firma može poslovati dobro i loše. Želja vlasnika sigurno nije bila da firma posluje loše, reći će za N1 Novalić.

Presudna tri dana

Samo pokretanje stečajnog postupka ukazalo je i na niz Ćurićevih prevara prema kupcima poslovnih prostora u Poslovnom centru Metalurg Zenica, koje je “NBI Ćurić” stavio pod hipoteku. Da stečajni upravnik nije priznao njihovo vlasništvo, izgubili bi plaćene prostore. Prelomni datum je 29. april, do kada Cesting treba uplatiti 12 miliona i 20 hiljada maraka. Sve to ukoliko se ne iskomplikuje situacija sa sudski ovjerenim rješenjem o prodaji, koja prema saznanjima Žurnala još nije dostavljena stranama u postupku.

Drugoplasirani ponuđač je “Plan gradnja Žepče”, sa ponudom od 12 miliona i 10 hiljada maraka. Ova firma je, saznajemo,samo formalni takmac. Treću ponudu vrijednu 5,9 miliona dala je zenička firma “Dubrovnik d.o.o.” u vlasništvu Ferida Derviševića. Dervišević je početkom izgradnje “Metalurg City Centra” bio Ćurićev partner, no zbog međusobno neriješenih vlasničkih odnosa, to je partnerstvo odavno zamrlo. Derviševiću jedino preostaje da čeka posljednji radni dan ovog mjeseca i nada da Cesting, odnosno Ćurić neće uspjeti uplatiti 12 miliona maraka i sa toliko novaca ponovo ovladati firmom koju je zadužio 38 miliona.

(zurnal.info)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal