Poveži se putem

Žepče

Foto i video: Malac genijalac – Olimpijsko zlato u Žepču

Objavljeno

-

Žepče je ove godine učestvovalo po prvi put na međunarodnom takmičenju u mentalnom računanju. Takmičenje je održano 18. juna u Beogradu. Škola Malac Genijalac Žepče je ostvarila zavidne rezultate.


Na ovoj prestižnoj manifestaciji učestvovalo je preko 300 takmičara uzrasta od 5 do 12 godina. Učesnici Olimpijade bili su iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Mađarske.


Olimpijada predstavlja jedinstven događaj i najveće takmičenje ovog tipa u Jugoistočnoj Evropi. Manifestacija tradicionalno privlači veliko interesovanje učesnika i javnosti, zahvaljujući atraktivnosti koje donosi nadmetanje u mentalnim vještinama. Takmičari moraju brzo izračunati tačan rezultat, isključivo napamet – bez ikakvih pomagala (papira, olovke ili digitrona). Jedna od najinteresantnijih disciplina je Anzan – takmičenje u računanju dugačkog niza brojeva koji se na ekranu emituju izuzetno visokim brzinama: do 3 broja u sekundi!


Proces učenja brzog računanja zasniva se na drevnoj japanskoj računaljci – abakusu. Na ovaj način, postiže se uspješan trening mozga kreiran sa idejom da se vježbaju različiti mentalni kapaciteti, kao što su: memorija, koncentracija, vizualizacija, analitičnost i logika.


Iz škole Malac genijalac Žepče na Olimpijadi je učestvovalo 7 takmičara u uzrastu od 7 do 12 godina.

Takmičenje se sastoji iz pismenog dijela i brzog mentalnog računanja sa izuzetno visokim brzinama – do 3 broja u sekundi.

Advertisement

Polaznici škole osvojili su četiri medalje: dva zlata i dvije bronze.

-“U pismenom dijelu takmičenja, gdje polaznici rade 120 zadataka za 12 minuta, osvojili smo prvo i treće mjesto; u drugom dijelu takmičenja – brzo računanje – gdje se niz kretao od 3 do 120 brojeva, naši su učesnici uspjeli izračunati i najduži niz od 50 brojeva.” – rekli su nam iz žepačkog Malca genijalca.


Zlato u pismenom dijelu takmičenja osvojila je Emana Joldić
Srebro u pismenom dijelu osvojila je Dorijan Ječmenica
U mentalnom računanju zlato je osvojio Dorijan Ječmenica
Bronzu je u mentalnom računanju osvojila Emana Joldić
U top 10 ušli su: Vedad Memić, Mia Jugović, Armina Sunger, Una Memčić, Viktoria Karimović.

Upis u novu generaciju malaca genijalaca je u toku. Kontakt telefon je 061 557 667, email adresa: eminasemsovic@hotmail.com

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal