Poveži se putem

Žepče

Foto i video: U Žepču svečano otvoren Dnevni centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama

Objavljeno

-

Ambasadorica Savezne Republike (SR) Njemačke u Bosni i Hercegovini Christiane Hohmann danas je zajedno s premijerom Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Miralemom Galijaševićem i načelnikom Općine Žepče Matom Zovkom svečano otvorila novi Dnevni centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama u Žepču.

Svečanom otvorenju Centra, pored navedenih, prisustvovali su predstavnici Udruženja Humanost, ministri Nurđedan Šahinović i Josip Martić, predsjedavajući OV Žepče Muhamed jusufović, predstavnici centra za socijalni rad Žepče, predstavnici organizacije Terra Tech Förderprojekte e.V. iz Marburga, vjeski službenici, korisnici Centra, načelnici općina Zavidovići i Maglaj, kao i mnogi naši sugrađani i predstavnici javnog i kulturnog života.

Izgradnju ovog objekta su finansirali Vlada Zeničko-dobojskog kantona – Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Općina Žepče, Udruženje Humanost – societas humanitatis Zenica i Ustanova „Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama“ Maglaj. Administrativni partner na implementaciji projekta je njemačka organizacija Terra Tech Förderprojekte e.V. iz Marburga, dok je stručni partner organizacija Lebenshilfe Plauen gGmbH. Ukupna vrijednost objekta je 1.533.500 KM.

Advertisement

Savezna vlada Njemačke je podržala izgradnju ovog centra s 570.000 eura, jer se principijelno zalaže za inkluziju osoba s posebnim potrebama.

Općina Žepče i ZDK učestvuju značajnim sredstvima u izgradnji, a realizaciju ovog projekta uključili su se i privatni donatori.

Zeničko-dobojski kanton i Općina Žepče kroz svoj angažman socijalne politike pokazali su kako se mijenja svijest o potrebi i podrazumijevanju inkluzije i integracije osoba s posebnim potrebama u Bosni i Hercegovini.

– Solidarisanje jakih sa slabijima je odlika modernog, naprednog društva i služi zajedničkom dobru – kazala je ambasadorica Hohmann, te pozvala građanke i građane, ‘politiku i privredu’, da u tom pogledu jače preuzmu socijalnu odgovornost.

Prisutnim gostima su se obratili ambasadorica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann, premijer ZDK Miralem Galijašević, načelnik Općine Žepče Mato Zovko, predsjedavajući UO Udruženja Humanost Mario Vrbić, predsjedavajući UO Terra Tech e.V. iz Njemačke Gangolf Seitz, te predstavnica roditelja korisnika Dnevnog centra Edina Bošnjaković.

Advertisement

Simboličnim presjecanjem vrpce na ulazu od strane ambasadorice SR Njemačke i premijera Galijaševića, objekat Dnevnog centra danas je svečano otvoren otvoren.

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal