Poveži se putem

Kultura

Foto: Održano 23. “Šehersko prelo”

Objavljeno

-

Sinoć je u Novom Šeheru, pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta, održano „23. Še'ersko prelo“.

Više od 1.500 posjetitelja uživalo je u prekrasnim izvornim pjesmama lokalnih ali i brojnih drugih, gostujućih izvornih skupina. Uz nastup braće Šimića, Župljana, Mare i Kate, Perkovića i brojnih drugih izvođača, zvijezde večeri su bili mlada Ivona Guberac iz Sl. Broda i Ivica Ezgeta. Pored izvornih pjesama i igranja tradicionalnih kola uz šargiju, dvojnice i violinu, pjesnik Ilija Ivešić je pročitao i svoju, tematsku pjesmu o novošeherskom prelu.

Nakon toga, prikazan je i 20-minutni video snimak Gromovnika o tradicionalnoj pripremi zimnice.


Za ovu prigodu, organizatori prela HKUD “Gromovnik“ i Župni ured sv. Ilija Prorok sa mladima iz FRAM-e, priredili su brojna iznenađenja za sve posjetitelje. Uz postavku izložbe i degustaciju tradicionalnih jela organizirana je i humanitarna akcija za pomoć u liječenju mladog dječaka Marka Ćavare.

Organizaciju 23. Še'erskog prela pomogli su i Ministarstvo za obrazovanje, znanost, kulturu i sport ZDK, općine Maglaj i Žepče, Budo-export N. Šeher, „Đuzel Group“ Žepče, P. D. „Lucija“ Ozimica, „Armani Trade“ Žepče i Cvjećara „Lara“ N. Šeher.

Za mnoge, ovo je bilo najposjećenije prelo do sada što je prelijepa uvertira za obilježavanje patrona župe sv. Ilije Proroka.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal