Poveži se putem

Kultura

Foto: U Novom Šeheru održana 1. Multietnička smotra folklora “Šehersko kolo”

Objavljeno

-

U subotu, 05. 05. 2018. godine, održana je Multietnička smotra folklora „Šehersko kolo“. Nakon svečanog defilea ulicama Novog Šehera, program je nastavljen u novoj sportskoj dvorani. Blizu 1.000 posjetitelja je uživalo u vrlo interesantnom, dvosatnom programu bošnjačkih, hrvatskih i srpskih KUD-ova.

Uz domaćine UG “Cicmanka“ i HKUD “Gromovnik“ iz N. Šehera, nastupili su: HKUD “Luke“ Čapljina, KUD “Bijelo Polje“ Mostar, KUD “Doboj“ Doboj, HKUD “Hercegovac“ Široki Brijeg, BZK “Preporod“ Doboj Istok, KUD „Rodna Gruda“ Zagreb i KUD “Miloš Kupres“ Kožuhe.

Pored igre i pjesme posjetitelji su mogli uživati i u postavci, ali i degustaciji, tradicionalnih jela novošeherskog kraja koju su s ljubavlju zajedno priredile žene Cicmanke i Gromovnika.

Kada Meškić i Niko Kožulović, u ime organizatora, vrlo toplo su pozdravili preko 300 izvođača programa, kao i brojnu publiku. Pozdravne riječi su uputili i pokrovitelj manifestacije općinski načelnik Maglaja, Mirsad Mahmutagić, te u ime supokrovitelja, Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Vlade ZDK , Marinko Tokić, pom. ministra.

-„Sama činjenica da se ni u prijeratnom periodu ovakva manifestacija nikada nije održala u Novom Šeheru dovoljno govori o značaju ove smotre folklora. Uz prezentaciju bogatstva različitih kulturnih i gastro tradicija, cilj ove manifestacije je i izgradnja međunacionalnog povjerenja i saradnje. Sudeći po dobrom odazivu KUD-ova, publike, medija, pa i sponzora, uistinu smo u tome uspjeli“, rekao je Marinko Kelavić, voditelj projekta “Šehersko kolo“.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal