Poveži se putem

Žepče

FTV u posjeti poljoprivrednicima – investitorima u općini Žepče

Objavljeno

-

Dana 03.02.2016.godine, Federalna televizija i ekipa Zelene panorame su posjetili domaće investitore i snimili prilog o njihovim investicijama i dosadašnjem radu. Prilikom dolaska u Žepče FTV je posjetila Razvojnu agenciju Žepče, obrt „EKO PLAST“ iz Lupoglava i „Farmu Dropulja“ u Matinoj.

„EKO PLAST“ je jedan od najznačajnijih poljoprivrednih proizvođača povrća u plastenicima. Vlasnik obrta, Željko Šumić je započeo izgradnju hladnjače sa staklenikom sa tzv. zaokruženim ciklusom. Hladnjače je dimenzija 20x10x4 m a iznad hladnjače će biti izgrađen staklenik dimenzija 10x20x5 m, gdje će se energija dobivena kao nusprodukt hladnjače koristiti za grijanje staklenika, gdje će se na 1 KW uložene energije za hlađenje dobiti 4,5 KW izlazne toplotne energije. Ovo je će biti prva hladnjača sa staklenikom sa ovakvim zaokruženim ciklusom iskorištenja energije, a projekt je radila firma „TEKNOTHERM ENGINERRING“.

Farma „DROPULJA“, vl. Drage Dropulje je tradicionalno poljoprivredno gospodarstvo koje se bavi svinjogojstvom. Investitor je jedan od najuspješnijih uzgajivača svinja s područja općine Žepče s velikim iskustvom i znanjem u tom sektoru. Dropulja je izgradio svinjogojsku farmu s prasilištem dimenzija objekta 27,40 x 12,20 m. S početnih 15 rasplodnih krmača i dva nerasta, cilj mu je bio da izgradnjom novog objekta stvori uvjete za proširenje proizvodnje do kapaciteta od 42 krmače. Prvenstveno je orijentiran na uzgoj i prodaju prasića, ali će također prodavati i nazimice, remontirane krmače i remontirane neraste. U planu je i povećanje broja zaposlenih.

Veliku pomoć i podršku u poslu mu pružaju sin i nevjesta koji su dilp.ing.veterine.

Suvremena intenzivna svinjogojska proizvodnja je vrlo produktivna grana stočarstva i ima veliki značaj za razvoj poljoprivrede žepačkog kraja. Svinje u odnosu na druge vrste domaćih životinja imaju niz povoljnih zootehničkih i bioloških svojstava. Vrlo su plodne, pa u jednom leglu mogu dati osam do čak 15 prasadi. U odnosu na goveda imaju kraći reproduktivni ciklus, vrlo brzo rastu i dobro iskorištavaju hranu, osobito koncentrirana krmiva.

Advertisement

Razvojna agencija Žepče je za potrebe dobivanja kredita u Razvojnoj banci Federacije BiH za investitora Dropulju izradila Poslovni plan koji je prezentiran banci.

U sklopu novoosnovanog Centar za investitore općine Žepče uspostavljena je One Stop Shop usluga za investitore koja podrazumijeva pružanje svih potrebnih usluga i informacija investitorima koji žele investirati u gospodarstvo Žepča. Koordiniranjem svih relevantnih aktera na općini Žepče, općinskih službi, Razvojne agencije, javnih poduzeća i ustanova, želi se olakšati proces investiranja i prilagodili administracija poslovnom sektoru.

(Razvojna agencija Žepče)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal