Poveži se putem

BiH

Gorivo u RS-u u odnosu na FBiH jeftinije čak 0,34 KM po 1 litru

Objavljeno

-

U samo desetak kilometara razdaljine, na magistralnom putu M17, na dvije benzinske pumpe, jedna u Republici Srpskoj, a druga u Federaciji BiH, cijene goriva drastične. Nevjerovatno je to da je cijena po 1 litru benzina Euro 95 u Republici Srpskoj niža 0,32 KM, a dizela 0,34 KM, što je po jednom natočenom rezervoaru od 40 litara preko 13 KM. Ekipa portala Zepce.Ba se uvjerila u te činjenice, što možete vidjeti na fotografijama.

U Bosni i Hercegovini će od ponedjeljka naredne sedmice doći do znatnog pada cijena nafte, izjavila je Vahida Crnalić iz Ministarstva trgovine Federacije BiH.

“Nakon što je došlo do rekordnog pada cijena nafte na svjetskom tržištu, od naredne sedmice ćemo imati i pojeftinjenje nafte na tržištu u BiH. Zadnjih dana u svijetu je došlo do značajnog pojeftinjenja nafte. To se odrazilo i na cijene kod nas. Od ponedjeljka-utorka ćemo imati znatno niže cijene nafte i u BiH”, kazala je Crnalić.

Istakla je da je riječ o skoro rekordnom padu cijena nafte u svijetu, ali i u BiH.

“Imali smo oko 100-150 zahtjeva prethodnih dana za sniženjem cijena nafte. Nove cijene, koje stupaju na snagu od početka naredne sedmice, su 1,65-1,75 KM za dizel, dok će benzin koštati oko 1,80 KM”, potvrdila je Crnalić.

Advertisement

Inače, cijene nafte na svjetskom tržištu danas su snižene i analitičari smatraju da će tržište biti prezasićeno i u 2016. godini.

Cijena sirove nafte “brent” danas je pala za 56 centi na 39,17 dolara po barelu, što je najniže u proteklih sedam godina. U New Yorku je cijena svijetle sirove nafte manja za 41 cent i trenutno iznosi 36,35 dolara po barelu.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal