Poveži se putem

BiH

Hakeri objavili rat: Od večeras rušimo sve portale koji podržavaju režim Milorada Dodika

Objavljeno

-

Grupa hakera iz Bosne i Hercegovine najavila je da će od petka navečer napasti sve internet stranice koje imaju veze sa predsjednikom Republike Srpske i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, te premijerkom ovog bh. entiteta Željkom Cvijanović, zbog pritiska koji su izvršili na bh. portal Klix početkom sedmice, piše bh. novinska agencija Patria.

Prva na meti u petak navečer bit će internet stranica Vlade RS-a.

Jedan od hakera, koji se predstavlja pod imenom BosnianRoot, u razgovoru za Patriu (NAP) kazao je kako na ovaj način žele očitati lekciju Dodiku, i svim pomoćnicima njegovog režima, koja će ih podučiti da više nikada ne smiju gušiti slobodu medija, jer nikada neće biti toliko moćni da to urade do kraja.

Advertisement

Nakon Općih izbora u BiH 12. oktobra 2014. godine entitet Republiku Srpsku ne prestaje tresti politički skandal, u koji je direktno umiješana premijerka Cvijanović. Mediji su objavili snimak na kojem se čuje premijerkin glas kako stranačkoj kolegici, sa kojom je i u rodbinskim vezama, govori o kupovini dva poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kako bi koalicija okupljena oko SNSD-a mogla formirati vlast u RS.

Snimak razgovora premijerke prvi je objavio portal Klix, nakon čega su se našli na meti policije iz RS-a, kojom već nekoliko godina u potpunosti upravlja režim Milorada Dodika.

Policijski službenici MUP-a RS-a i MUP-a Kantona Sarajevo u ponedjeljak su upali u redakciju Klix-a u Sarajevu, tražeći od novinara da otkriju odakle im snimak koji kompromitira premijerku.

Najveći broj domaćih i međunarodnih organizacija pritisak Dodikovog režima na medije ocijenili su kao prvorazredni skandal, koji nije zabilježen u novijoj historiji Bosne i Hercegovine. Stručnjaci su upozorili, umjesto da se policija i tužilaštva bave skandalom u koji je umiješana prva žena RS-a, vlasti se bave medijima koji su razotkrili istinu.

– Dodik mora shvatiti da pravdu i istinu nikada neće moći ugušiti – rekao je ovaj haker.

Advertisement

– Čak i kada bi uspio staviti sve medije pod svoju kontrolu, uvijek će biti grupa ljudi koji će istinu ljudima odašiljati, pa makar to bilo i putem hakerskih upada.

BosnianRoot kaže da je svjestan da način, na koji će se obračunati sa Dodikom, nije u skladu sa zakonom. Ali, dodaje, režim koji guši slobodu medija ne zaslužuje ništa bolje nego da mu se odgovori drsko, piše Patria.

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal