Poveži se putem

BiH

Hakeri objavili rat: Od večeras rušimo sve portale koji podržavaju režim Milorada Dodika

Objavljeno

-

Grupa hakera iz Bosne i Hercegovine najavila je da će od petka navečer napasti sve internet stranice koje imaju veze sa predsjednikom Republike Srpske i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, te premijerkom ovog bh. entiteta Željkom Cvijanović, zbog pritiska koji su izvršili na bh. portal Klix početkom sedmice, piše bh. novinska agencija Patria.

Prva na meti u petak navečer bit će internet stranica Vlade RS-a.

Jedan od hakera, koji se predstavlja pod imenom BosnianRoot, u razgovoru za Patriu (NAP) kazao je kako na ovaj način žele očitati lekciju Dodiku, i svim pomoćnicima njegovog režima, koja će ih podučiti da više nikada ne smiju gušiti slobodu medija, jer nikada neće biti toliko moćni da to urade do kraja.

Nakon Općih izbora u BiH 12. oktobra 2014. godine entitet Republiku Srpsku ne prestaje tresti politički skandal, u koji je direktno umiješana premijerka Cvijanović. Mediji su objavili snimak na kojem se čuje premijerkin glas kako stranačkoj kolegici, sa kojom je i u rodbinskim vezama, govori o kupovini dva poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kako bi koalicija okupljena oko SNSD-a mogla formirati vlast u RS.

Snimak razgovora premijerke prvi je objavio portal Klix, nakon čega su se našli na meti policije iz RS-a, kojom već nekoliko godina u potpunosti upravlja režim Milorada Dodika.

Advertisement

Policijski službenici MUP-a RS-a i MUP-a Kantona Sarajevo u ponedjeljak su upali u redakciju Klix-a u Sarajevu, tražeći od novinara da otkriju odakle im snimak koji kompromitira premijerku.

Najveći broj domaćih i međunarodnih organizacija pritisak Dodikovog režima na medije ocijenili su kao prvorazredni skandal, koji nije zabilježen u novijoj historiji Bosne i Hercegovine. Stručnjaci su upozorili, umjesto da se policija i tužilaštva bave skandalom u koji je umiješana prva žena RS-a, vlasti se bave medijima koji su razotkrili istinu.

– Dodik mora shvatiti da pravdu i istinu nikada neće moći ugušiti – rekao je ovaj haker.

– Čak i kada bi uspio staviti sve medije pod svoju kontrolu, uvijek će biti grupa ljudi koji će istinu ljudima odašiljati, pa makar to bilo i putem hakerskih upada.

BosnianRoot kaže da je svjestan da način, na koji će se obračunati sa Dodikom, nije u skladu sa zakonom. Ali, dodaje, režim koji guši slobodu medija ne zaslužuje ništa bolje nego da mu se odgovori drsko, piše Patria.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal