Poveži se putem

BiH

Hakeri oborili stranicu SIPA-e: Zubcu poručili da su uz Majke Srebrenice

Objavljeno

-

Hakeri su u utorak poslije podne oborili stranicu SIPA-e, na kojoj su ostavili poruku „StopKriminalu“ i „MajkeSrebrenice“, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). Sudeći prema natpisu koji je ostavio na stranici SIPA-e, riječ je istom hakeru ili grupi njih, koji su prije nekoliko dana oborili i stranicu Pravosuđa Republike Srpske, potpisali se kao BosnianRoot, a tada su dali podršku novinarima portala Klix, čiju redakciju je pretresala policija MUP-a RS nekoliko dana ranije.

Hakeri koji su u utorak oborili stranicu SIPA-e ostavili su poruku „StopKriminalu“ i „MajkeSrebrenice“, i na taj način najvišim policijskim strukturama u zemlji dali do znanja da pružaju podršku ženama koje se bore za isitnu.

Majke Srebrenice već neko vrijeme traže da iz SIPE istupe osobe koje se sumnjiče za ratne zločine nad Bošnjacima tokom genocida u Srebrenici 1995. godine. Prema zvaničnim podacima u policijskim strukturama BiH radi više od 500 osoba za koje se sumnja da su učestvovale u genocidu u Srebrenici, a dio njih radi i u Dražavnoj agenciji za istrage i zaštitu, piše Patria.

Žene koje su u Srebrenici izgubile djecu, muževe i druge članove porodice još od septembra prošle godine upozoravaju domaću i svjetsku javnost kako je u regionalnom uredu SIPA-e u Tuzli zaposlen Jovan Ilić, a čije ime se nalazi na spisku Vlade RS, koje se dovodi u vezu sa genocidom u Srebrenici. No, još nije pokrenuta njegova smjena.

Hakeri ne miruju ni u susjednoj Srebiji. Objavili su da su od državnih agencija uzeli sve podatke o građanima Srbije, koje sadržavaju matične brojeve građana, adresu na kojoj su prijavljeni i druge podatke, piše Patria.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal