Poveži se putem

Religija

I u Žepču obilježen pravoslavni Božić

Objavljeno

-

Slično kao i ranijih godina, vjernici pravoslavne vjeroispovjesti sa područja opštine Žepče proslavili su Božić, kojji je ove godine bio okićen snijegom. Uz bogatu trpezu, najčešće posredstvom društvenih mreža, kružile su čestitke, gifovi, video-animacije i čestitanja koja se svake godine upriliči sedmog januara.

Proslava, po vjerskim pravilima traje tri dana a sedmi januar je datum kada se po Julijanskom računanju vremena obilježava ovaj praznik. Zanimljivo je da je Julijanski kalendar koji je uveo Gaj Julije Cezar u Evropi bio u upotrebi sve do šesnaestog vijeka.

Pet vjekova kasnije, i na području opštine Žepče ovaj praznik se obilježava uz pečenje „pečenice“ na ražnju, najčešće prasetine koja se ove godine prodavala po cijeni od 5-6 KM za kilogram „žive vage“.

Iako je ekonomska situacija poprilično loša, gotovo da nije bilo porodice koja i ove godine nije imala pečenje na stolu.

Tako je bilo i u selu Želeća, Ljeskovica i drugim lokalnim mjestima u kojima žive pripadnici srpske nacionalnosti.

Zaposleni u inostranstvu tempirali su da ostanu nekoliko dana duže kod svojih članova porodice, iako se većina radnika koji rade u dijaspori vraćala upravo za pravoslavni Božić.

Advertisement

Tradicija je da se za božićnu trpezu, izuzev pečenja servira dimljeni sir, suho meso, jabuka i jelo koje je karakteristično samo u nekoliko mjesta u Bosni i Hercegovini: keške. Keške koje se priprema od istucane pšenice i kokošijeg mesa, nezaobilazna je na svim trpezama na području opštine Žepče. Tako je bilo i ove godine.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal