Poveži se putem

ZDK

Istraga o smrti u KB Zenica

Objavljeno

-

Foto:ScreenShout

Gotovo tri mjeseca nakon smrti pacijentice Hasije Aletić Uprava Kantonalne bolnice Zenica pokrenula je istragu o postupcima i ponašanju ljekara Službe za interne bolesti ove ustanove.

Nemarno ponašanje

Zeničanka Hasija Aletić preminula je 9. februara, a njen sin Vahid zatražio je od Uprave bolnice da preispita ponašanje pojedinih ljekara, tvrdeći da su se ponašali nemarno prema njegovoj majci na odjelu hemodijalize, gdje je ona preminula od posljedica sepse.

Advertisement

– Dobio sam informaciju o smrti gotovo dan poslije, a smrtni list u Općini pet dana nakon smrti. Posljednji kontakt s ljekarom bio je kad je rekao “koliko para, toliko muzike” – kazao je Aletić.

Dodaje da je više sedmica pokušavao da se žali, dok direktno nije stupio u kontakt s direktorom Alijom Strikom.

Ljekarski konzilij

– Upoznat sam sa slučajem, ali pacijenti i porodice, nažalost, nisu uvijek s procedurama. Naša stručna služba mora sačekati očitovanje ljekara s odjela i izjavu “osumnjičenog”, nakon čega se na osnovu izjava odlučuje za ili protiv pokretanja postupka. U konkretnom slučaju formiran je ljekarski konzilij, koji će u tri tačke ustanoviti eventualnu odgovornost sa stručnog aspekta – kazao je za “Avaz” direktor Strika.

Advertisement

On je pozvao sve pacijente i porodice koji imaju sumnju da se prema njima ponaša neprofesionalno da se obrate prijavama Upravi te da im on garantira provođenje sveobuhvatne istrage o svakom potezu svojih zaposlenika.

Istraga i protiv Strike

I sam direktor Strika našao se u istrazi koju provodi Tužilaštvo ZDK. Kako nam je potvrđeno u ovoj ustanovi, u ranoj fazi provjere dokumenata je slučaj prijave zbog navodnog nezakonitog omogućavanja zapošljavanja i stručnog usavršavanja pojedinih ljekara na Patologiji KBZ-a.

Dosadašnji tok istrage pokazao je da je direktor KBZ-a “čist” te da, ukoliko postoji odgovornost, ona se odnosi na proces stručnog usavršavanja prijavljenih ljekara u Sarajevu, ali ne i na samo zapošljavanje u Zenici.

Advertisement
Adnan Džonlić
Nastavi čitati
Advertisement

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal