Poveži se putem

BiH

Uoči današnje sjednice PIC-a: Odgađa se poništenje referenduma

Objavljeno

-

Na zahtjev Evropske unije, visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) odgodio je odluku o poništenju zaključaka Narodne skupštine o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj, saznaje “Dnevni avaz”.

Odluka je, kako nam je objašnjeno u Briselu, donesena, kako bi se čelnicima Republike Srpske dala još jedna šansa da sami ponište raspisivanje referenduma.

Čvrst stav

Advertisement

– Odlučni smo da nećemo dopustiti da se referendum održi. Odluka o tome mora biti poništena. Ili će to uraditi vlasti RS ili će to, u ime cijele međunarodne zajednice, uraditi Incko – kazao nam je visoki diplomatski izvor iz EU.

U međuvremenu, u Sarajevu će se danas održati sjednica Vijeća za provođenje mira (PIC) na nivou ambasadora zemalja članica tog tijela.

Očekuje se da će na tom skupu Incko informirati ambasadore o svojim razgovorima koje je jučer imao s Miloradom Dodikom, te dogovor o nastavku diplomatskih pritisaka na vlasti RS da ponište odluku o sazivanju referenduma.

– Za sada su pozicije nepomirljive. Mi zahtijevamo poništenje, vlasti RS, na čelu s Miloradom Dodikom, tvrdoglavo to odbijaju.

Advertisement

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić bio je u Briselu i on odlično zna šta su poruke međunarodne zajednice. A zna ih i Dodik. Odluka je na njima.

Što se PIC-a tiče, mi smo spremni djelovati. Odgoda od sedam dana je akt dobre volje, a ne izraz naše slabosti, neodlučnosti ili straha da će se kriza produbiti. Odgovornost za stanje u zemlji u ovom trenutku je ponajviše na Dodiku. Ne mislim da bi mu koristilo dalje produbljivanje sukoba s međunarodnom zajednicom u sitauciji kada ga čak ni Srbija ne podržava – tvrdi diplomatski izvor.

Put u SAD

Dok čelnici RS-a razmišljaju da li se povinovati zahtjevu međunarodne zajednice ili ići dalje u sukob s njom, Incko putuje u SAD.

Advertisement

On će najprije u Njujorku u ponedjeljak razgovarati s čelnicima Ujedinjenih naroda, a onda ga u utorak i srijedu očekuju susreti s američkim zvaničnicima.

Kada se vrati u naredni četvrtak ili će potpisati odluku o poništenju zaključaka NS RS, ili će je adaktirati, jer su vlasti RS morale poslušati zahtjev međunarodne zajednice.

S.Numanović
Nastavi čitati
Advertisement

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal