Uobicajena svojstva koja se pripisuju kafi – da izaziva rak, da je losa za srce, a teska za zeludac – ni izdaleka ne odgovaraju istini, tvrde strucnjaci iz Medjunarodnog naucnog udruzenja za kafu (ASIC) i ukazuju da ovaj popularni napitak ima brojne ucinke u zastiti od ozbiljnih oboljenja. Uzimanje relativno velike kolicine (sest soljica dnevno) kafe nece dovesti do srcanih ili problema s varenjem kod zdrave osobe, ali ce smanjiti rizik obolijevanja od Parkinsonove bolesti ili dijabetesa, saopceno je na nedavnom zasjedanju ASIC-a u gradu Monpellieru na jugu Francuske. Kafa je dobila losu reputaciju zbog toga sto su medicinska istrazivanja njenog djelovanja cijela dva stoljeca bila usmjerena samo na uticaj kofeina, a to je napitak s raznovrsnim sastojcima, istaknuli su strucnjaci ASIC-a. Ona sadrzi kiseline i druge sastojke koji unistavaju slobodne radikale. U njoj se takodjer nalaze korisni minerali, prije svega kalij i magnezij, prenijela je agencija AFP. Na skupu su izneseni i cvrsti epidemioloski dokazi da upotreba kafe moze da preduprijedi pojavu Parkinsonove bolesti. Neki ljekari specijalisti za dijabetes smatraju da se opasnost od specificnog tipa dijabetesa koji je u vezi s losim zivotnim navikama i nedostatkom kretanja uz pomoc pet do sest kafa dnevno moze smanjiti za 50 procenata. Takodjer su se culi stavovi da kafa ima bolje ucinke nego voce i povrce protiv oksidacije DNA, koja je izvor niza ozbiljnih bolesti, posebno kancera. Medjutim, ukazano je da kafa ipak sadrzi i materije koje mogu uticati na pojavu raka, mada nijedna studija do sada nije dokazala direktnu vezu izmedju upotrebe kafe i pojave kancera. Zbog toga je nuzno provoditi istrazivanja koja uzimaju u obzir kafu kao cjelinu, a ne samo njene pojedine sastojke, ciji se ucinci mogu uzajamno potirati, ukazano je na skupu. Takodjer je potrebno imati u vidu da je velika potrosnja kafe uvjetovana velikom konzumacijom alkohola i cigareta. Strucnjaci bi takodjer trebalo da nauce da razlikuju kakve ucinke imaju razliciti oblici konzumacije kafe – s malo ili vise vode, s mlijekom ili bez mlijeka, sa secerom ili bez njega i slicno. Uz to, razlicite vrste kafe imaju i drugaciji sadrzaj kofeina i drugih materija, ukazano je na skupu. FENA 01/10/2006 13:06