Poveži se putem

Zanimljivosti

Kiša meteora kao jedan od najljepših prizora: Perzeidi će večeras ukrasiti nebo iznad nas

Objavljeno

-

Spektakularna kiša meteora poznata kao i “Suze Sv. Lovre” trebala bi u noći s 11. na 12. august ove godine doživjeti svoj maksimum zbog čega će večeras biti naročito zanimljivo posmatrati nebo.

Kako ističu naučnici, do tzv. Perzeidskog maksimuma doći će nekoliko sati pred zoru kada se na nebu može vidjeti i do 50 do 60 meteora u satu.Naravno, uzevši u obzir svjetlosno zagađenje, posmatranje Perzeida otežano je iz urbanih sredina, te se za one koji žele iskusiti puni doživljaj ovog fenomena preporučuje odlazak na planinu.

Također, naučnici naglašavaju kako je posmatranje Perzeida otežano i zbog sve većeg broja satelita u svemiru, koji često znaju zavarati ljubitelje astronomije.

-Ono što može pomoći u slučaju Perzeida je to što ćemo zbog mjesečine uhvatiti samo svjetlije meteore, posebno na fotografijama. Ono što može pomoći u slučaju posmatranja Perzeida jeste to da je za njih karakteristična promjena boje između roze i zelene boje. Što je meteor svjetliji, njegove su boje upečatljivije. Za razliku od meteora, sateliti su obično bijele ili žućkaste boje, pojašnjavaju naučnici.

Perzeidi su mali ostaci komete Swift-Tuttle koji se svake godine u augustu nađu na Zemljinom putu oko Sunca, a prilikom ulaska u atmosferu pri brzini od 58 kilometara u sekundi oni sagorijevaju ostavljajući svjetlucavi trag.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal