Poveži se putem

Svijet

17. Novembar – Međunarodni dan srednjoškolaca

Objavljeno

-

Srednjoškolci iz čitave Europe obilježavaju 17. novembar kao međunarodni dan srednjoškolaca, dan međunarodnog poštovanja učeničkog, prije svega srednjoškolskog aktivizma.

Ovaj dan je prvi put obilježen 1941. godine u Londonu, a tradicija je zadržana zahvaljujući omladinskim organizacijama iz Europe koje su s različitim srednjoškolskim pokretima širom Europe pregovarale da Ujedinjene nacije zvanično prepoznaju ovaj dan kao srednjoškolski.


Tokom 1939. godine nacisti su u Čehoslovačkoj ugušili demonstraciju koja je pokrenuta od strane studenata Medicinskog fakulteta u Pragu. Ove demonstracije su održane s ciljem komemoracije stvaranje Češke Republike, a rezultirale su smrću Jana Opletala. Opletal, običan student na fakultetu, je najprije bio teško ranjen, a ubrzo je i preminuo, 11. novembra. Njegova sahrana, održana 15. novembra, je bila posjećena od strane hiljade studenata i na kraju se pretvorila u anti-nacističku demonstraciju. Nacisti su nakon te demonstracije preuzeli drastične mjere. Svi češki fakulteti i visokoškolske ustanove su zatvoreni, više od 1200 studenata je odvedeno u koncentracione
logore, a 17. novembra je ubijeno devet studenata i profesora.

Sedamnaesti novembar je odabran za Međunarodni dan srednjoškolaca u znak sjećanja na ove žrtve. Ovaj dan je povezan s Deklaracijom o pravima srednjoškolaca.

Postoji dan koji ujedinjuje sve srednjoškolce sirom svijeta. Taj datum je 17.novembar. Dan srednjoškolaca, dan međunarodnog poštovanja,dan srednjoškolskog aktivizma.
— 17.11. da se nikad ne zaboravi!!!

ASuBiH Žepče

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal