Poveži se putem

BiH

Kazne i do 1.000 KM za korištenje mobitela u vožnji

Objavljeno

-

Uprkos zakonskim odredbama i novčanoj kazni, mnogi vozači se ni tokom vožnje ne odriču razgovora putem mobitela, čitanja i pisanja poruka. Na taj način direktno ugrožavaju sebe i ostale učesnike u saobraćaju.

Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, propisano je slijeće: 

  • vozač motornog vozila  ne smije korisiti mobilni telefon, odnosno druge uređaje za komuniciranje ukoliko ne koristi opremu koja omogućuje komuniciranje bez angažiranja ruku za vrijeme vožnje. Također, vozač ne smije da koristi audio- odnosno videouređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih učesnika u saobraćaju niti preduzimati druge radnje koje ometaju njegovu pažnju pri upravljanju vozilom. (Član 33., stav 1.)

Predviđena kazna za ovaj prekršaj je od 100,00 KM do 300,00 KM. Za prekršaj vozaču ili vozaču-instruktoru uz kaznu se određuje jedan kazneni bod i može se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do četiri mjeseca

 Kako svakodnevno uočavamo vozače koji tokom vožnje upotrebljavaju mobitel, preporučujemo slijedeće:

  • obavezno koristite tzv. handsfree uređaj koji Vam omogućava nesmetanu komunikaciju
  • novi uređaji koji se koriste tokom vožnje, npr. navigacija često ometaju vozače i odvraćaju im pažnju sa ceste pa ih izbjegavajte koristiti bez velike potrebe
  • upotreba mobitela smanjuje koncentraciju, a kod neki vozača može dovesti do usporavanja reakcija (npr. prilikom promjene svjetlosne signalizacije na semaforu, u slučaju da vozilo koje se nalazi ispred njih naglo zakoči i sl.)
  • vozači koji koriste mobitel tokom vožnje imaju suženo vidno polje tako da ne uočavaju periferne informacije (npr. saobraćajne znakove, druga vozila, semafore)

Mnogi, pa tako i vozači ne mogu istovremeno biti jednako koncentrisani na dvije radnje, vožnju i korištenje mobitela, niti na njih pravilno i pravovremeno reagovati. Izostanak pravilne i pravovremene reakcije nažalost za posljedicu može imati saobraćajnu nesreću, odnosno stradanje ljudi i nastanak materijalne štete.

Za prekršaj kojim je izazvana saobraćajna nesreća, počinitelj se kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 300,00 KM do 1.000,00 KM, a vozaču se uz kaznu izriče i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog mjeseca do šest mjeseci.

Zato vozačima savjetujemo: Ne koristite mobitel tokom vožnje, budite odgovoran i siguran učesnik u saobraćaju.

BIHAMK

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal