Poveži se putem

ZDK

SIPA blokirala Kantonalnu bolnicu Zenica – U toku pretresi

Objavljeno

-

Pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu danas su “upali” u Kantonalnu bolnicu Zenica, saznaje 072info.
Zbog ove akcije koja je u toku kompletna bolnica je blokirana.

Ovom prilikom pripadnici SIPA-e izuzeli su dokumentaciju, a poseban predmet ove akcije su Hirurgija, Ginekologija i Porođajni odjel.

Podsjetimo o čemu smo ranije pisali Tužilaštvo ZDK već neko vrijeme istražuje slučajeve akušerskog nasilja i korupcije u porodilištima, odnosno stravičnim iskustvima majki na porodu u zeničkoj bolnici.

Naime, tužioci su pokrenuli istragu na osnovu dokaza o korupciji i “klaoničkim” uslovima u porodilištima, koje je otkrilo Udruženje Baby Steps.

Kao odgovor na dokaze o raširenoj praksi podmićivanja i zlostavljanja u porodilištima, tužioci Zeničko-dobojskog kantona istražuju zlostavljanje majki i trudnica u bolnicama, saznaje Whistleblowing International i Evropski centar za prava zviždača. Ovi dokazi uključuju video zapise i iskaze iz prve ruke desetina žena koje su tokom porođaja ostavljene da vrište u agoniji. Ljekari su odbijali da im pruže zdravstvenu skrb ukoliko ne daju mito.

Zvanične informacije o predmetu današnje akcije bit će poznate nakon završetka pretresa koji još uvijek vrše pripadnici SIPA-e.

Advertisement

072info

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal