Poveži se putem

Zanimljivosti

MS Donji Lug: 36°C je, a kao da je 43°C

Objavljeno

-

Iz Meteorološke stanice Donji Lug, Žepče, objasnili su da je indeks ili osjet topline veličina koja je izračunata na temelju izmjerene temperature zraka i njegove relativne vlažnosti.


To je pokazatelj temperature kako je ljudski organizam subjektivno osjeća. Veličina je neimenovan broj, ali se može poistovjetiti s jedinicama temperature.


Ljudsko tijelo se normalno rashlađuje znojenjem, odnosno isparavanjem, čime se toplina odvodi s tijela. Međutim, ako je relativna vlažnost visoka, brzina isparavanja se smanjuje, a time je i rashlađivanje tijela manje nego kad je zrak suh. Zbog toga se ljudsko tijelo osjeća toplije u vlažnim uvjetima i daje nam onaj ‘ljepljivi’ osjećaj.


Jedan primjer:
-Na 30°C uz vlažnost zraka od 25% osjet topline je 28°C, međutim ako na spomenutoj temperaturi imamo visoku vlažnost zraka od 80%, osjet topline je 43°C!
Dakle, na istoj temperaturi naše ljudsko tijelo će se osjećati ugodnije ako je mala vlažnost zraka nego li je obrnut slučaj.
U hladnijem dijelu godinu u meteorologiji često se koristi i osjet hladnoće (eng.wind chill) tada umjesto vlažnosti i temperature zraka uzimamo brzinu vjetru i temperaturu zraka.- pojasnili su iz MS Donji Lug.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal