Poveži se putem

ZDK

Koliko gradovi i općine u ZDK brinu o učenicima i studentima?

Objavljeno

-

Stipendije predstavljaju jedan od vidova podrške obrazovanju mladih, a mnogo puta su učenici i studenti iz Zeničko-dobojskog kantona pokazali da takav vid podrške itekako cijene. Briljirali su na brojnim takmičenjima, osvajali nagrade i priznanja, te ponosno predstavljali općine i gradove iz kojih dolaze. Pored stipendija Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Ministarstva za boračka pitanja ZDK, i pojedine općine u ZDK su finansijska podrška mladima.


Zenički studenti traže stipendiranje iz gradskog Budžeta
Na Javnoj raspravi o Nacrtu Budžeta Grada Zenica za 2023. godinu obratio se i Faris Preljević, predsjednik Unije studenata UNZE, zatraživši izdvajanje budžetskih sredstva za stipendiranje studenata.
„Moj amandman se odnosi na stavku Transferi pojedincima – nagrade za nadarene učenike, studente, sportiste i dr., za koju je predviđeno 25.000 KM. Želimo da se ova stavka uveća za 215.000KM tako da bi sredstva na ovom kodu iznosila 240.000KM. Stipendija koju mi predlažemo davala bi se za najkvalitenije studente iz Zenice, onima koji imaju minimalni prosjek ocjena 8.5, nisu obnavljali godinu studija, te studiraju na Univerzitetu u Zenici. Takvih studenata ima oko stotinu, što znači da bi, kroz ovu stavku, studenti ostvarili stipendiju od 2.400 KM. Organiziranje stavke na ovaj način osigurat će da se stavka izvrši što nije do sada bio slučaj sa stavkom za nadarene učenike, studente, sportiste i dr. Pored toga, motivirat će se studenti da posvete više vremena učenju te ostvare uslove za ovu stipendiju što će rezultirati kvalitetnijih kadrom koji izlazi sa Univerziteta u Zenici, motivirat će se srednjoškolci da se upisuju na UNZE i samim tim se zadrže u rodnom gradu. Grad Zenica će poslati poruku da žele graditi politiku prema mladima, da vrednuju kvalitet, te znanje i pametne ljude“, rekao je Preljević.


I krajem prošle godine su se iz Unije studenata obraćali inicijativom prema gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću i Gradskom vijeću Zenica za stipendiranje studenata, ističući da ne žele sadaku, socijalnu pomoć niti simboličan stimulans. „Mi želimo suštinsko rješenje, nešto značajno, na čemu se zaista može graditi pozitivna priča i politika“, poručio je Preljević, navodeći kao pozitivne primjere općine Kakanj i Tešanj.


Općina Kakanj izdvaja 150.000 KM za učenike deficitarnih zanimanja
Iz Službe za boračko-invalidsku zaštitu i društvene djelatnosti Grada Visoko su nam kazali da se iz Budžeta Grada Visoko izdvajaju sredstva za dodjelu stipendija za nadarene učenike osnovnih i srednjih škola (30.000 KM) i stipendije za studente (45.000 KM).
Za stipendije učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja, iz Budžeta Općine Kakanj se izdvaja 150.000 KM na godišnjem nivou. Isto tako, Općina Kakanj izdvaja i novčana sredstva za stipendije studentima koji se školuju za deficitarna zanimanja. „Kada učenik/student jednom ostvari pravo na ovu vrstu stipendije ista mu se isplaćuje do kraja školovanja. Općina Kakanj izdvaja novčana sredstva i za drugu vrstu stipendije koja se odnosi na sva ostala zanimanja (i za učenike i za studente). U svrhu isplate novčanih nagrada i stimulacija uspješnih učenicima sa područja općine Kakanj, te za isplatu novčanih nagrada za učenike generacije osnovnih i srednjih škola sa područja općine Kakanj, iz Budžeta Općine Kakanj se izdvaja 8.000,00 KM na godišnjem nivou. Sve stipendije i nagrade dodjeljuju se na osnovu odluka Općinskog vijeća Kakanj“, pojašnjavaju iz Pressa Općine Kakanj.


Općina Žepče stipendira učenike generacije, odnosno najuspješnije učenike u svojoj generaciji sve tri srednje škole čiji je osnivač Općina Žepče i to punih 20 godina. „Svi učenici koji upišu fakultet a dobili su priznanje Učenika generacije svoje matične škole ostvaruju pravo na stipendiju. Općina Žepče trenutno stipendira 22 učenika generacije“, kazala nam je Dijana Vilić, iz Općine Žepče.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju Naše riječi

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal