Poveži se putem

Žepče

Mala priča o velikoj ljubavi

Objavljeno

-

Jučer smo proveli dan u prostorijama KK “Orlovik” Žepče sa igračima, trenerima, članovima uprave i stručnog štaba. Povod je bio prva utakmica A2 lige FBiH protiv ekipe KK “Banovići” koja se igrala u sportskoj dvorani KŠC “Don Bosco”.

Naravno, akcenat razgovora je bio na potpisivanju ugovora sa najvećim imenom žepačke košarke, a i mnogo šire, Emirom Preldžićem Riletom, koji od ove sezone, nakon velikih svjetskih klubova, igra za žepački Orlovik.

Na naše pitanje zašto je prekinuo profesionalnu karijeru, iako je još relativno mlad i može igrati za velike evropske klubove, Emir nam je odgovorio da jednostavno nije htio da pristane na ponude nekoliko klubova iz Italije i Turske, te da je odluku da od danas nastupa za svoje Žepče, što mu je bio jedan od neostvarenih snova, donio kako bi dao svoj doprinos razvoju žepačke košarke, te nastavio dugogodišnju tradiciju Žepča koje je uvijek bilo rasadnik dobrih sportaša, a posebno košarkaša, tako što će svoje ogromno znanje stečeno dugogodišnjom karijerom u najvećim klubovima prenijeti na mlade selekcije našeg kluba.

Emira smo pitali kakav je osjećaj igrati za svoju čaršiju, sa svojom rajom, svojim bratom, te prvim trenerom, svojim ocem Senadom Preldžićem, na šta nam je odgovorio:

-“Naravno da su emocije na vrhuncu. Oduvijek mi je bila želja da igram u Bosni, a posebno za svoj Orlovik, rame uz rame sa svojim prijateljima, familijom, školskim kolegama, sa kojima se i privatno družim. Uvijek sam volio svoje Žepče i svo slobodno vrijeme igrajući van granica BiH provodio sam u Žepču sa svojom rajom. Oduvijek mi je želja bila da se vratim u svoje Žepče. Iskreno, nisam planirao da igram. Mislio dam da ću kad se vratim na drugi način pomagati svom Orloviku, ali nakon profesionalne karijere ne valja naglo prestati sa treninzima, tako da sam ipak odlučio da nastavim sa igrom u Žepču.”

Advertisement

Pitali smo ga gdje mu je u dugogodišnjoj karijeri bilo najljepše i iz kojeg kluba nosi najljepša sjećanja.

-“Najiskrenije, u Feneru sam proveo najviše vremena igrajući 8 sezona. Otišao sam relativno rano, sa 19 godina. I košarkaški i sportski i profesionalno, a i privatno sam najviše naučio u tom klubu. Naučio sam kako treba da se radi, kako treba da se živi i ponaša, i tu mi je bilo najlješe, mada ne bih da zanemarim i ostale klubove jer svugdje mi je bilo lijepo, ali najduže sam bio u Feneru i najviše uspomena nosim iz Turske.”

Na pitanje kapitenu KK “Orlovik”, Admiru Maličbegoviću i suigraču Ajdinu Skopljaku, kakva su očekivanja sa ovim velikim pojačanjem i da li planiraju ući u viši rang takmičenja, te kako je igrati rame uz rame sa Emirom i kakva je trenutno atmosfera u ekipi, kapiten je odgovorio: -“Iskreno, trenutno nam nije cilj viši rang takmičenja. Krenut ćemo korak po korak. Bitno nam je da uz Emira radimo sa mlađim selekcijama, da iz tih mlađih selekcija spremamo igrače za prvi tim i da tu pravimo bazu igrača, a onda da iz godine u godinu podižemo ambicije i planiramo ulazak u viši rang takmičenja. Atmosfera u klubu je odlična. Već smo sa Emirom odradili nekoliko treninga, a danas na prvoj prvenstvenoj utakmici ćemo vidjeti pravo stanje i emociju.” – prokomentarisali su kapiten Maličbegović i njegov suigrač Skopljak.

-“Naravno da se osjeti razlika i sama atmosfera u klubu. Mi se svi dugo poznajemo, a Emir je tu naravno jedan veliki plus i on će nas naučiti neke stvari koje mi nismo imali priliku da naučimo, a kroz utakmice će se to najbolje vidjeti. Nama će biti dosta lakše i bićemo oslobođeni pritiska koji smo dosad imali, a i ostali igrači će uz Emira imati više prilike da se dokažu” – dodao je Ajdin Skopljak.

-“Od samog osnivanja kluba 2006. godine, opredijelili smo se da akcenat bude na mlađim kategorijama. Žepče je poznato po velikim košarkaškim imenima koje predvodi Emir, da ne nabrajam, od Klipe, Bevande, Marića itd., što znači da je Žepče izuetno područje što se tiče talenata. To radimo u svim mlađim selekcijama sa našim trenerima, a napomenuo bih samo da je klub 100% domaći. Svi igrači, treneri, članovi uprave, stručni štab itd., su iz Žepča, što je moža i jedinstven slučaj u bh košarci.” – kratko se osvrnuo trener seniorske selekcije Orlovika, Senad Preldžić.

Trener Preldžić je dodao da je dolazak Emira malo promijenio neke stvari, ali nije promijenio filozofiju kluba. Filozofija će i dalje biti na mlađim igračima.

-“Cjelokupna javnost očekuje da odmah idemo na prvo mjesto i ulazak u viši rang takmičenja što nam trenutno nije cilj. Ne bježimo mi od prvog mjesta, zavisno kako se bude razvijala liga, ali sigurno će nam biti cilj da napravimo tim za naredne sezone, a onda ćemo pokušati da idemo na titulu i ulazak u viši rang. Mislim da je A1 liga za naš grad sasvim prihvatljiva, te da pored svih problema sa kojim se susreću svi klubovi, mi imamo jedan plan koji će omogućiti dugoročno rješenje za rad KK “Orlovika”, a to je prevashodno izgradnja vlastite dvorane koja će nam omogućiti dosta bolje uslove za rad sa svim selekcijama.” – doao je Senad Preldžić, trener seniora.

Advertisement

Iz Orlovika su nam rekli da su, u sklopu Sportske akademije “Dino” u Žepču, radovi na izgradnji mini sportskog centra i košarkaške dvorane već započeli, a da će, kako je planirano, već do naredne sezone biti završeni.

Iako je Orlovik amaterski klub u kojem svi volontiraju, okosnicu kluba čine profesionalci koji volontiraju, počevši od trenera Senada Preldžića, Emira i Ede Pleldžića, Seada Preldžića koji je također od ove sezone u klubu itd..

Direktora, odnosno predsjednika kluba, Zenana Mujkića smo pitali kako to da je Orlovik amaterski klub sa toliko profesionalaca i sa toliko ozbiljnosti i profesionalizma u radu.

-“Mi smo jedna velika porodica i sve je amaterski, da se ne lažemo. Ni igrači, ni čanovi uprave, niti iko u klubu ima ikakva primanja i platu. Sve što radimo, radimo s ljubavlju, volonterski i svojim novcem. Ne smijemo zaboraviti da kad god imamo finansijske probeleme u pomoć priskoči Općina Žepče na čelu sa načelnikom Zovkom koji je i sam sportista i uvijek ima sluha za sve klubove, kao i naši sponzori koji nam pomažu kada je najteže. Orlovik je jedna bajka koja se pretvara u stvarnost, a kamo sreće da je više Emira u ovoj državi i okruženju, svima bi bilo lakše i u košarci i u bilo kojem sportu” – odgovorio je predsjednik Zenan Mujkić.

Nakon cjelodnevnog boravka u novim prostorijama kluba koje će uskoro biti i zvanično otvorene, druženje smo nastavili na parketu sportske dvorane KŠC “Don Bosco” gdje su naši košarkaši u okviru prvog kola A2 lige FBiH dočekali goste iz Banovića.

Naši momci su sezonu otvorili uvjerljivom pobjedom (80:68), a tokom cijelog susreta smo mogli gledati jednu lijepu sportsku predstavu, punu borbenosti, kolegijalnosti i timske igre. Na krilima braće Preldžić, kao i kompletnog tima, KK “Orlovik” je sva četiri perioda utakmice imao zavidnu prednost.
Dolazak Emira u redove Orlovika se mogao osjetiti kroz kompletnu igru, organizaciju akcija, smnirenost na terenu, brze kontre itd.

Na kraju ove lijepe priče, uz čestitke našim momcima na prvim sezonskim bodovima, prisjetit ćemo se jedne prijeratne edukativne emisije sa ondašnje TV Sarajevo u kojoj dr. Nele Karajlić pimplajući košarkašku loptu na jednom od sarajevskih šetališta upitan od prijatelja gdje će, odgovara da ode u Žepče na basket da izgubi … jer Žepče je oduvijek bilo poznato po dobrom basketu, velikim košarkaškim talentima i ozbiljnom radu sa mladim košarkašima.

Advertisement

Jedna ljubav što nas spaja – KK “Orlovik” Žepče

 

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal