Poveži se putem

BiH

Meteorolozi: Od sutra nešto niže temperature

Objavljeno

-

Crveni meteoalarm i danas je na snazi u regiji Zapadnog Balkana, prema najavama dežurnih službi temperatura će dostizati i 41 stepen, ali se već od sutra najavljuju niže temperature. Jučerašnje visoke temperature nisu izazvale više problema u Sarajevu i Beogradu, navode iz službi hitne pomoći ova dva glavna grada.

Kako je za Al Jazeeru kazala doktorica Melita Stanić iz sarajevske Hitne pomoći, prisutan je nešto viši intenzitet rada sa obzirom na visoke temperature, ali je uglavnom riječ o hroničnim bolesnicima koji se nisu prilagodili na vremenske uslove.

„Oni se nisu prilagodili ovim temperaturama u smislu kretanja, uzimanja tekućine, redovne terapije. Ne možemo reći da je riječ o nekim vanrednim okolnostima, samo ćemo ponovo pozvati građane da se pridržavaju uobičajenih savjeta kada su visoke temperature na snazi“, istakla je ona.

Glasnogovornica beogradske Hitne pomoći Nada Macura je za agenciju Tanjug kazala kako subota nije bio težak dan jer su se građani upravo pridržavali savjeta.

Smanjiti sa elektronikom

Advertisement

Uobičajeni savjeti za ovakve temperature su: izbjegavati boravak na otvorenom, rashlađivati prostorije, češće se tuširati (po mogućnosti mlakom vodom), uzimati dovoljno osvježavajućih napitaka, ali ne gaziranih, smanjiti konzumaciju alkohola, kofeina,  teina i voditi pažnju o terapiji ako se radi o starijim osobama i hroničnim bolesnicima.

Treba izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama. Ljekari preporučuju da se u toplim danima jedu manji obroci, ali u više navrata.

Također, treba smanjiti korištenje električnih uređaja, vještačkog svjetla, koristiti kremu sa zaštitnim faktorom od UV zračenja.

Iz dežurne službe Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine navode kako nije riječ o vanredno visokim temperaturama, da su one već ranije najavljene i da će njihov vrhunac biti danas.

„I sutra će biti sunčano, toplo, ali temperature će biti niže za nekoliko stupnjeve od prisutnih tokom proteklih dana. Tokom dana će se stvoriti uvjeti za lokalne pljuskove“, navode.

Od 35 do 41

U BiH i danas će preovladavati sunčano i vrlo vruće vrijeme, a poslijepodne i predvečer mogući su kratkotrajni lokalni pljuskovi sa grmljavinom, a na jugu moguć je i grad. Najviša dnevna temperatura od 35 do 41 stepen.

Advertisement

Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorio je da će danas i tokom iduće sedmice u Srbiji biti veoma toplo sa maksimalnom temperaturom do 39 stepeni. Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 26. jula, bit će sunčano i veoma toplo.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske najavljuje pretežno sunčano, na Jadranu i vedro te vrlo vruće. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 35 i 40 stepeni.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal