Poveži se putem

Religija

Mevludom, zikrom i tevbom u Žepču obilježena Noć kadra

Objavljeno

-

U Žepču je, kako tradicija i običaji nalažu, mevludom obilježena Noć kadra, Noć sudbine i Noć odluke, noć bolja od hiljadu mjeseci – 27. noć mjeseca ramazana 1439.h.g., odnosno 10./11.06. 2018. godine. Očekivano, Ferhat-pašina džamija već od teravije je bila pretijesna i popunjena do posljednjeg mjesta, te su svi prisutni, u Allahovoj blagodati ugodnog ozračja, sa velikim saburom i pažnjom učestvovali u obilježavanju ove velike noći.

Mevludski program su izveli žepački imami, uz pomoć omladinaca i teravih imama iz ovoga džemata.

Nakon, kako su džematlije kazale, odličnog mevludskog programa, prisutnima se obratio glavni imam MIZ Žepče, h. Džafer-ef. Gračić. Džafer-ef. je ovom prilikom govorio o vrijednostima noći Kadra, ali i o današnjoj krizi muslimanske porodice i društva uopće.

-“Uz molbu dragom Bogu da Džafer-ef. nagradi za ove riječi, kao i za predvođenje zajedničkog zikra i tevbe, kao dijela mevludskog programa, ostaje nada i molba Uzvišenom, da nam da snage da sve ove savjete iskoristimo u svom životu, kako bi uistinu od ove velike noći i bili bolji. Takođe, zahvaljujemo „sponzorima“ ovog mevluda, porodicama r.Irfana i Fuada Šečića, koji evo dugi niz godina priređuju mevludski program u povodu Noći Kadra u čaršijskoj džamiji, ovdje u Žepču” – poručili su iz MIZ-e Žepče.

Pored Ferhat-pašine džamije, u potrazi za Noći kadra, u organizaciji MIZ-e Žepče  proučeni su mevludi i u Ali-begovoj, Trzanskoj i Prečkoj džamiji, 23., 25. noći ramazana.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal