Poveži se putem

Kolumne

Mirko Matijević: Speleologija

Objavljeno

-

Pećinski i jamski otvori  na koje nailazimo planinareći oduvijek su privlačili planinare. Možda je razlog tome što su naši preci nekada u prapovijesti živjeli u takvim skloništima. Uglavnom, nema ljubitelja prirode koji nekada nije razmišljao odakle izlazi obilje vode planinskih izvora, kuda odlaze rijeke ponornice, kuda odlaze vode otopljenih dubokih planinskih snjegova sa ljeti inače bezvodnih područja , gdje se tijekom dana kriju slijepi miševi.

Polazak u podzemnu avanturu-Orahovička jama ispod Bukovika 96 m

Polazak u podzemnu avanturu-Orahovička jama ispod Bukovika 96 m

Oni radoznaliji i uporniji nastojali su dokučiti te nepoznanice i njihove baterijske i karbidne lampe već su osvijetlile veliki  dio dostupnog podzemlja naših pećina i jama.

Advertisement

Kao i alpinisti, i speleolozi se natječu sa samim sobom i sa prirodom, savladavajući logični ljudski strah od podzemlja, otkrivajući i dokučujući jedno ogromno područje dostupno samo njihovim očima. Tu publike ima još manje, a opasnosti, rada i samoodricanja još i  više nego u alpinizmu. Nekada je danima potrebno otkopavati i proširivati neki uski podzemni  prolaz, rukovođen samo pretpostavkom  kako iza njega postoji veća i ljepša pećina. A kad svjetlost lampe osvijetli prekrasni pećinski nakit, kad se pred očima speleologa ukažu stalaktiti, stalagmiti, draperije, okamenjene figure svih oblika, široke i visoke dvorane i hodnici, podzemna jezera, vodopadi, rijeke i izvori, to je dovoljna nagrada za sva samoodricanja.

Nastavit će se …

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal