Poveži se putem

BiH

Mladi fizičari iz BiH na 7. evropskoj olimpijadi iz fizike osvojili dvije bronzane medalje

Objavljeno

-

Učenici iz Bosne i Hercegovine i ove godine učestvovali su na Evropskoj olimpijadi iz fizike koja je održana od 16. do 20. juna u Hanoveru u Njemačkoj.

Na Evropskoj olimpijadi učešće je uzelo ukupno 38 država, od kojih je čak deset država izvan Evrope: Bangladeš, Vijetnam, Singapur, Kolumbija, Makao (Kina), Izrael, Brazil, Kirgistan, Saudijska Arabija i Tadžikistan. Svaka država je imala pravo prijaviti po pet učenika.

Bh. predstavnici na 7. Evropskoj olimpijadi iz fizike bili su Dženan Midžić (Gimnazija Bihać, 4. razred), Muhamed Numanović (Richmond Park Međunarodna srednja škola Tuzla, 2. razred), Elmir Kevilj (Gimnazija ‘Muhsin Rizvić’ Kakanj, 4. razred), Mihailo Bogdanić (Gimnazija Banja Luka, 3. razred), Affan Kaknjo (Prva gimnazija Zenica, 3. razred), dok su voditelji ekipe Muhamed Sokolović i Majra Šišić Čaluk, predvođeni prof. Benjaminom Fetić.

Učenik Richmond Park Međunarodne srednje škole iz Tuzle, Muhamed Numanović i učenik Gimnazije iz Bihaća, Dženan Midžić, osvojili su bronzane medalje.

Nakon kantonalnog takmičenja, Muhamed Numanović odlučuje da se umjesto u kategoriji oscilacije, talasi i elektromagnetizam takmiči u oblasti D – cjelokupna fizika.

Na federalnom i državnom takmičenju zauzeo je 2. mjesto, te tim rezultatom se plasirao i na Evropsku i Svjetsku olimpijadu iz fizike.

Advertisement

Na olimpijadama iz fizike učenici rade dva testa – jedan teorijski i jedan eksperimentalni.

Nakon povratka iz Njemačke naše učenike očekuju pripreme za učešće na 53. Međunarodnu olimpijadu iz fizike koja će održati od 10. do 17. jula u Japanu.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal